Skip to main content

Aγώνας δρόμου για την κυβέρνηση

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Χωρίς «ανάσα» είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου με τους δανειστές και παράλληλα να αντιμετωπίσει το μείζον θέμα των προσφυγικών ροών κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης στη Συρία.

Τα μεσάνυχτα ψηφίζεται – χωρίς εκπλήξεις πλην συγκλονιστικού απροόπτου, αφού οι βουλευτές της συγκυβέρνησης θα τον υπερψηφίσει και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης θα τον καταψηφίσουν- ο προϋπολογισμός του 2016. Ένας προϋπολογισμός που προβλέπει επιπλέον φόρους για όλους συνολικού ύψους 2,1 δισ. ενώ περιέχει και το δεύτερο πακέτο φορολογικών μέτρων της διετίας 2015 – 2016. Το 1,2 δισ. ευρώ προκύπτει από την εφαρμογή των υψηλότερων συντελεστών ΦΠΑ που θεσπίστηκαν τον Ιούλιο και τα 945 εκ. ευρώ είναι μοιρασμένο σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες φορολογούμενων. Το σύνολο των φορολογικών εσόδων θα φτάσει το 2016, στα 44,766 δισ. ευρώ, από 42,762 δισ. ευρώ φέτος.

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, αυτή αναμένεται να εξελιχθεί σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους με φόντο τα μέτρα αυτά καθ΄ εαυτά, το ναυάγιο κάθε προσπάθειας για εθνική συνεννόηση και την κατάσταση στο εσωτερικό της ΝΔ.  Η συνεδρίαση στην ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να ξεκινήσει στις 13.00.

Η «μητέρα των μαχών»

Από την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα ριχθεί στη «μάχη» για το δεύτερο πακέτο των 13 προαπαιτούμενων  το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή μέχρι το τέλος της εβδομάδος.  Και όλα αυτά με φόντο το ασφαλιστικό το οποίο όπως όλα δείχνουν θα είναι η «μητέρα των μαχών» για κυβέρνηση και αντιπολίτευση το επόμενο δίμηνο.

Τέλος, στο μείζον θέμα του προσφυγικού – μεταναστευτικού, κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι αυτή τη στιγμή στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης, επικρατεί ηρεμία και περίπου 3.500 πρόσφυγες από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Συρία έχουν περάσει στη γειτονική χώρα ενώ περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι μισοί είναι πρόσφυγες από το Ιράν, το Μαρόκο και άλλες χώρες αποφάσισαν να μείνουν σε δομές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σε κάθε περίπτωση οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι δεν υπάρχει πλέον καμία «απειλή εξόδου από τη Σένγκεν» ενώ εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένονται και οι αποφάσεις από τη Frontex για το αίτημα βοήθειας από τη χώρα μας και την εμπλοκή της στα βόρεια σύνορά μας.