Το μεταναστευτικό-προσφυγικό είναι μια παγκόσμια πρόκληση και ως τέτοια απαιτεί παγκόσμια απάντηση, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση της Διάσκεψης του ΟΗΕ, στο Μαρακές, τονίζοντας πως το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση είναι η παγκόσμια απάντηση.
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, η υιοθέτηση του Συμφώνου «δεν είναι το τέλος του δρόμου, αλλά η αρχή».
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι χρειάζεται να αντιμετωπιστούν οι αιτίες της μετανάστευσης, να παταχθεί το οργανωμένο έγκλημα, που αναπτύσσεται γύρω από τη μετανάστευση και «να γίνουμε θεματοφύλακες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Όπως είπε, είναι απαραίτητη η κατανόηση των προτεραιοτήτων, των προσδοκιών και των ανησυχιών τόσο των χωρών προέλευσης-διέλευσης, όσο και προορισμού των μεταναστών, προκειμένου «να κάνουμε ένα βήμα προς τα εμπρός και να δώσουμε αποτελεσματικές λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε».
«Είμαστε υποχρεωμένοι να ξεπεράσουμε τις διαφορετικές προσεγγίσεις, όπως φάνηκε κατά τις διαπραγματεύσεις, αναγνωρίζοντας ότι έχουμε μια υποχρέωση, αλλά και το δικαίωμα να ρυθμίζουμε αυτό το φαινόμενο σε εθνικό επίπεδο» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
Σημείωσε δε ότι «πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι καμία χώρα από μόνη της δεν μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά τη μετανάστευση. Χρειαζόμαστε πολυμερείς απαντήσεις βάσει του διεθνούς δικαίου».
Η Ελλάδα έχει γνωρίσει τη μετανάστευση των δικών της πολιτών και υπήρξε, επίσης, χώρα διέλευσης για τους μετανάστες που επιθυμούν να προσεγγίσουν άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τις σημαντικές μεικτές μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές από το 2015 και ο ελληνικός λαός, παρά τις δυσκολίες που περνούσε, έδειξε στον κόσμο ότι οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη πρέπει να αντιμετωπίζονται με αλληλεγγύη.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «ο Πρωθυπουργός, με τη συμμετοχή του στη Διακυβερνητική Διάσκεψη του ΟΗΕ, μαζί με την ιδιαίτερα εποικοδομητική στάση που τήρησε η Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης του Παγκοσμίου Συμφώνου για τη Μετανάστευση, θέτει την Ελλάδα στον πυρήνα της συμμαχίας των κρατών που εργάζονται για μια περισσότερο ανθρώπινη προσέγγιση στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών παγκοσμίως».
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι πρόκειται για «μια συμμαχία των δυνάμεων της αλληλεγγύης ενάντια στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό».
Πηγή: ΑΜΠΕ