Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Μόνο με πολιτικές τιμωρίας η Ε.Ε. δεν πάει μπροστά

«Μόνο με πολιτικές τιμωρίας η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά», ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει εκτός συνόρων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ολιγόλεπτη συνομιλία που είχε μπροστά στις κάμερες με τον Γερμανό  υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη κοινωνικών πολιτικών και πολιτικών αλληλεγγύης στην Ευρώπη. 

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει υποστεί μεγάλα πλήγματα τόσο από την οικονομική όσο και από την προσφυγική κρίση, για να προσθέσει ότι ο ελληνικός λαός «έχει κάνει μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης».

Γι’ αυτό και τόνισε ότι «έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να στρέψει το ενδιαφέρον της στον ελληνικό λαό και να υπάρξει θετική διέξοδος και στην οικονομική κρίση και στην προσφυγική». 

Σταϊνμάγερ: Αισθητά καλύτερες οι σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Σταϊνμάγερ παραδέχθηκε ότι στο παρελθόν οι σχέσεις Γερμανίας – Ελλάδας δεν ήταν οι καλύτερες, ωστόσο συμπλήρωσε ότι πλέον έχουν καλυτερεύσει αισθητά και πως και οι δύο πλευρές εργάστηκαν σκληρά για τη βελτίωσή τους.

Επίσης, ανέφερε ότι έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης στην Ελλάδα, ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τη χώρα και τον κ. Τσίπρα, δεδομένου ότι έχει να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, την προσφυγική κρίση και τη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό. 

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ δήλωσε ευγνώμων που βρισκόταν δίπλα σε έναν εταίρο (σ.σ. τον Πρωθυπουργό) ο οποίος είναι φιλικός προς την Ε.Ε. και καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να εξασφαλιστεί, μετά το Brexit, η συνοχή των υπολοίπων κρατών – μελών της Ε.Ε..

Αναφορικά με τις εξελίξεις της Κυριακής στην Αυστρία, εξέφρασε χαρά που οι ψηφοφόροι στην Αυστρία «δεν επέλεξαν τον υποψήφιο των λαϊκιστικών δυνάμεων».

Εξάλλου, είπε ότι παρακολουθεί με ανησυχία το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία, κάνοντας λόγο για κυβερνητική κρίση που πρέπει να επιλυθεί και προσθέτοντας ότι «σίγουρα δεν είναι ένα θετικό μήνυμα προς την Ευρώπη σε μια δύσκολη εποχή». 

«Ο Ρέντσι έκανε το σωστό και το απαραίτητο, ωστόσο δεν ψήφισαν (ναι) οι Ιταλοί», κατέληξε.