Skip to main content

Αποκλείουν εκλογές ή Οικουμενική στην κυβέρνηση

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Δεν είναι η πρώτη φορά που η παρούσα κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2015, πριν τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου η τότε κυβέρνηση είχε φτάσει σε οριακό σημείο. Ωστόσο είναι μια ακόμη κρίσιμη κατάσταση σε μια πολύ δύσκολη χρονική συγκυρία.

Με την παραπάνω πρόταση – φράση, ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος σχολίαζε τις τελευταίες εξελίξεις, με την κυβέρνηση να βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο η διαφωνία ΔΝΤ – Βερολίνου να λυθεί στις πλάτες της Ελλάδος, όπως είχε πει πρόσφατα ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος και στο εσωτερικό με την πρόσφατη λεκτική τουρκική επιθετικότητα και φυσικά το Κυπριακό.

Ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία το πρωί να συζητήσει όλα τα ανοιχτά θέματα με έναν παραδοσιακό -πλην αποδυναμωμένο- σύμμαχο των ελληνικών θέσεων, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στο Άμπου Ντάμπι δηλώντας πως «είναι επιβεβλημένη η συμφωνία μέχρι το Eurogroup».

Στο Μαξίμου πάντως ελπίζουν ότι το ΔΝΤ, παρά τα ανοιχτά θέματα και την απαίτηση για επιπλέον μέτρα 4,2 δισ. για τη διετία 2019 – 20 δεν θα μπλοκάρει τη διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο. Παράλληλα σημειώνουν ότι σχεδόν το 90% των θεμάτων της δεύτερης αξιολόγησης έχει κλείσει και πως θέματα όπως τα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά το 2018 και συνεπώς και η λήψη μέτρων αν δεν αλλάξουν, μπορούν να «σπρωχθούν» χρονικά το 2017.

Επί της ουσίας η Αθήνα προσδοκά το κλείσιμο της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο και την ανακοίνωση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την απομείωση του ελληνικού χρέους εντός του 2016, είτε στο μεθαυριανό Eurogroup είτε σε ένα έκτακτο ή σε μία τηλεδιάσκεψη μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου που θα ανοίξουν το δρόμο για την ένταξη στο QE.

Και παράλληλα ελπίζει ότι το ΔΝΤ θα συναινέσει σε αυτό και δεν θα μπλοκάρει τη διαπραγμάτευση επιμένοντας σε μια συνολική λύση «πακέτο» εδώ και τώρα. Το κρίσιμο ζήτημα είναι να πειστεί το Ταμείο αποσυνδέοντας την απόφασή του για ένταξη στο ελληνικό πρόγραμμα από τη δεύτερη αξιολόγηση και συνεχίζοντας τη διαπραγμάτευση που εκ των πραγμάτων «κουβαλά» μαζί της και τη συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018.

Σε αντίθετη περίπτωση ανώτατα κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν «αυτή η κυβέρνηση αλλά και καμία άλλη κυβέρνηση, δεν μπορεί να δεχθεί μέτρα 4,2 δισ. που ζητάει το ΔΝΤ για το 2019 – 20 με μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων».

Με αυτόν τον τρόπο στο Μαξίμου βάζουν στοπ και στα σενάρια γα πρόωρες εκλογές ή για οικουμενική κυβέρνηση που αναζωπυρώθηκαν και λόγω των εξελίξεων στο Κυπριακό και της συνεχιζόμενης επιθετικής τουρκικής ρητορικής έναντι της χώρας.