Skip to main content

Κυπριακό: Συνάντηση Ελλάδας – Τουρκίας πριν τις 12/1 θέλει ο Άιντε

Στην ανάγκη μιας διμερούς συνάντησης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πριν από τις 12 Ιανουαρίου, όταν και προγραμματίζεται η πολυμερής διάσκεψη για το Κυπριακό, στάθηκε ο Ειδικός Απεσταλμένος του Γ.Γ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε, σε δήλωσή του μετά από το τετ α τετ που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, με επίκεντρο το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. 

Κατά τη συνάντηση η οποία διήρκησε δύο ώρες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΜΠΕ, παρουσιάστηκαν εκατέρωθεν απόψεις και ιδέες και συζητήθηκαν τρόποι και όροι αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων και κατάργησης του καθεστώτος εγγυήσεων.

Εξερχόμενος από το υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Άιντε τόνισε ότι θα ήταν υγιές οι δύο εγγυήτριες δυνάμεις να έχουν άμεση επαφή σε υψηλό πολιτικό επίπεδο και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να είναι στόχος η επίλυση όλων των ζητημάτων, αλλά η καλύτερη κατανόηση του τι μπορεί να επιτευχθεί στη Διάσκεψη. Συμπλήρωσε επίσης ότι, από όσα γνωρίζει, Αθήνα και Άγκυρα επιθυμούν να υπάρξει συνάντηση των ηγεσιών τους, χωρίς ωστόσο να έχει καθοριστεί κάποια ημερομηνία, περισσότερο λόγω τεχνικών ζητημάτων, όπως είπε.

Αναφερόμενος στη διάσκεψη που προγραμματίζεται για τις 12 Ιανουαρίου, είπε ότι «αν χρειαστεί να μπορεί να γίνει μια διακοπή ή μια παύση και μετά να επανερχόμαστε. Θα πρέπει να γίνει το γρηγορότερο δυνατό αλλά ταυτόχρονα να πάρει και όσο χρόνο χρειάζεται».

Παράλληλα, χαρακτήρισε καλή και πολύ αναλυτική τη συζήτηση που είχε με τον κ. Κοτζια, όπως επίσης και τη συνάντηση που είχε το πρωί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το ίδιο ζήτημα. «Τώρα είμαστε στη φάση που χρειαζόμαστε να καταλάβουμε πώς θα χειριστούμε τα πιο σοβαρά θέματα που είναι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις. Εδώ προς το παρόν οι απόψεις των δύο εγγυητριών δυνάμεων διίστανται πολύ μεταξύ τους. Η Ελλάδα θα ήθελε να δει το τέλος του συστήματος των εγγυήσεων που τέθηκαν σε εφαρμογή το 1960, ενώ η Τουρκία επί της αρχής θέλει να συνεχίσει αυτό καθεστώς», δήλωσε ο κ. Άιντε.

Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι πλέον, μολονότι υπάρχει ακόμα δρόμος, «υπάρχει και καλύτερη κατανόηση ως προς το που θα μπορούσαν να βρεθούν εν δυνάμει συμβιβασμοί».

Πηγή: ΑΜΠΕ