«Η πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στο μεταναστευτικό είναι ένα συνεχές Βατερλώ. Βατερλώ για τους νησιώτες μας, Βατερλώ για τους ακρίτες μας, Βατερλώ και για τους ίδιους τους πρόσφυγες» υποστηρίζει ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σε ανάρτησή του στο Facebook, μετά τη χθεσινή συνάντησή του με αντιπροσωπεία φορέων της Σάμου, η οποία νωρίτερα είχε χωριστές συναντήσεις με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσα, τον Μιλτ. Βαρβιτσιώτη και τον Δ. Κουτσούμπα.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, στις πλαγιές της Σάμου κάποιοι μένουν σε καλοκαιρινές σκηνές. Γιατροί δεν υπάρχουν στο κέντρο που τους «φιλοξενεί». Η αστυνομία και αυτή απούσα από τις γειτονιές και τους δρόμους του νησιού. Και οι πιο επιτήδειοι επιβάλλουν τους κανόνες τους στους αποκαμωμένους πρόσφυγες. Από κλεψιές μέχρι σωματεμπορία. Και σε ένα κοντέινερ – με σπασμένα παράθυρα – χωρητικότητας έξι ατόμων – στοιβάζονται 16 ασυνόδευτα παιδιά!
«Δεν μπορεί το Βαθύ να έχει επτά χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και 5.800 μετανάστες και πρόσφυγες. Απλώς ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ!» τονίζει ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Όπως γράφει, «λίγο πριν την έκρηξη, λοιπόν, ο κ. Βίτσας τους υποσχέθηκε χθες ότι μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα έχουν προωθηθεί στα ηπειρωτικά 2.000 άνθρωποι που κρίνονται ως ευάλωτοι. Το πρόβλημα όμως θα επανέλθει. Αυτό είπα χωρίς φιοριτούρες στους εκπροσώπους της Σάμου. Τον δήμαρχο Μιχάλη Αγγελόπουλο, τους αντιδημάρχους, τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των εμπόρων. Η κυβέρνηση και τα κόμματα πρέπει να καταλάβουν ότι το μεταναστευτικό δεν είναι άλλο ένα πρόβλημα, αλλά εξελίσσεται ως ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Έχω προτείνει και επιμένω στην ανάληψη της ευθύνης από έναν πανίσχυρο οικουμενικό υπουργό. Να σταματήσουν επιτέλους τα «πείτε μου, να τα πω, να μου πούνε, να σας πω», που λένε σήμερα οι υπουργοί – χαμένοι μέσα στην αναποτελεσματικότητα, τις ιδεοληψίες και τον κομματισμό. Δεν μπορεί ακόμη και σήμερα να έχουμε μηδενικές σχεδόν επιστροφές στην Τουρκία – από τις 120.000 αφίξεις των 30 τελευταίων μηνών, είχαμε μόνο 1.700 επιστροφές! Δεν μπορούν να περνάνε μήνες για να εξετασθεί μια αίτηση ασύλου και έτσι οι οικονομικοί μετανάστες να κρύβονται πίσω από τους πρόσφυγες» σημειώνει ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Όπως αναφέρει, το Ποτάμι θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη. «Δεν παραπέμψαμε την αντιπροσωπεία σε κάποιον τομεάρχη, όπως εύκολα κάνουν τα περισσότερα κόμματα. Μείναμε μέχρι αργά το βράδυ στη Σεβαστουπόλεως, και εγώ και ο Μαυρωτάς, και οι δύο γραμματείς του Κινήματος και ο επικεφαλής νεολαίας. Να ακούμε τους εκπροσώπους των νησιωτών μας, να προβληματιζόμαστε, να προτείνουμε.
Η Σάμος δεν είναι μόνη της. Το Ποτάμι θα μεταφέρει τη φωνή της όπου μπορεί και όπου πρέπει» καταλήγει ο κ. Θεοδωράκης.