Skip to main content

Άγκυρα: Θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε δραστηριότητα στην αν. Μεσόγειο

Εναντίον οποιασδήποτε ερευνητικής δραστηριότητας για υδρογονάνθρακες «χωρίς άδεια» σε θαλάσσιες περιοχές που διεκδικεί μετά τη σύναψη της επίμαχης συμφωνίας της με τη Λιβύη, η οποία επεκτείνει τα θαλάσσια σύνορά της στην ανατολική Μεσόγειο, προειδοποιεί η Άγκυρα.

«Ουδείς μπορεί να διεξάγει αυτού του είδους τις δραστηριότητες στη ζώνη της υφαλοκρηπίδας μας χωρίς την άδειά μας. Εννοείται πως θα τους εμποδίσουμε να το κάνουν», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο τηλεοπτικό κανάλι A Haber.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Τούρκος υπουργός παρουσίασε έναν χάρτη που δείχνει, σύμφωνα με τον ίδιο, τα νέα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, η οποία έχει διευρυνθεί σημαντικά βάσει των όρων της συμφωνίας που η Άγκυρα υπέγραψε με τη λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA). Υποστήριξε ωστόσο ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί με την Ελλάδα. «Μπορούμε να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι και να συζητήσουμε. Δεν είμαστε υπέρ των εντάσεων, αλλά υπέρ της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο», δήλωσε.

Αντίποινα σε αμερικανικές κυρώσεις

Με αντίποινα απειλεί επίσης η Τουρκία τις ΗΠΑ, ακόμη και να πιέσει να αποσυρθούν από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, σε περίπτωση που η αμερικανική κυβέρνηση επιβάλει κυρώσεις εις βάρος της για την αγορά των ρωσικών S-400, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Θα αξιολογήσουμε το χειρότερο σενάριο και θα πάρουμε μία απόφαση. Εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, τότε το ζήτημα των βάσεων Ιντσιρλίκ και Κιουρεσίκ μπορεί να μπει στην ατζέντα», υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με το Sputnik.

Ο Τσαβούσογλου τόνισε επίσης ότι η Τουρκία είναι ανοιχτή σε εναλλακτικές λύσεις για την αγορά F-35, όπως της Ρωσίας, αφού αποκλείστηκε από το πρόγραμμα των αμερικανικών F-35.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε επίσης ότι η Άγκυρα δεν θα στηρίξει το σχέδιο του ΝΑΤΟ για την προστασία των χωρών της Βαλτικής, έως ότου η Συμμαχία υιοθετήσει σχέδιο για να προστατεύσει την Τουρκία από την «τρομοκρατική» απειλή.

Η Άγκυρα άρχισε να παραλαμβάνει τους S-400 τον περασμένο Ιούλιο και κατά τα λεγόμενα του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν θα είναι επιχειρησιακοί έως τον Απρίλιο του 2020.

Η αγορά των S-400 επιδείνωσε σημαντικά τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, καθώς δεν είναι συμβατοί με τα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ και η  Ουάσιγκτον επιμένει ότι θα θέσουν σε κίνδυνο τα μαχητικά F-35.

ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για κυρώσεις

Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ συμφώνησε σε ένα αμυντικό νομοσχέδιο το οποίο θα υποχρεώσει την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις σε εταιρείες που εμπλέκονται στους χρηματοδοτούμενους από τη Ρωσία αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 2 και Turkish Stream.

Το κείμενο, το οποίο πήρε το πράσινο φως από τις επιτροπές άμυνας της Βουλής και της Γερουσίας, σχετικά με τις κυρώσεις, αποτελεί μέρος του σχεδίου προϋπολογισμού των ΗΠΑ, ύψους 738 δισ. δολαρίων, για το 2020. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι κυρώσεις έχουν στόχο την υπεράσπιση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, η οποία απειλείται από ρωσικά έργα.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει το Euractiv, το σχέδιο προϋπολογισμού απαγορεύει την πώληση F-35 στην Τουρκία, ως απάντηση της αγοράς των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 από την Άγκυρα, και εγκρίνει στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία ύψους 300 εκατ. δολ.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να περάσει από το Κογκρέσο, πριν από τις χειμερινές διακοπές. Δεν είναι ωστόσο ακόμη σαφείς οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή του.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters