Skip to main content

Στ. Πέτσας: Δεν είναι ρεαλιστική η λήξη του lockdown την 1η Δεκεμβρίου

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα εξεταστεί ο σχεδιασμός για σταδιακή άρση των μέτρων, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, ο οποίς, ωστόσο, ξεκαθάρισε πως «ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μιλούσαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μια μορφή κανονικότητας εντός του Δεκεμβρίου». Δεν είναι ρεαλιστική η λήξη του lockdown την 1η Δεκεμβρίου, υποστήριξε. 

«Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι δεν είναι ρεαλιστικός στόχος να αρχίσουμε να χαλαρώνουμε ή να επανέλθει ένα κομμάτι της οικονομίας σε μια κανονικότητα από την 1η Δεκεμβρίου», είπε χαρακτηριστικά. 

«Η συζήτηση για χρονοδιαγράμματα όταν δίνουμε τη μάχη είναι σε μεγάλο βαθμό άκαιρη. Έχουμε πει πολλές φορές και έχουμε δώσει μία ορατότητα σε όλους τους παράγοντες της αγοράς ότι ξεκινάμε από το πεδίο, το οποίο έχει χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο, όπως είναι τα σχολεία, μετά το λιανεμπόριο και μετά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η εστίαση. Χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, γιατί επικεντρωνόμαστε στη μάχη», εξήγησε.

Μιλωντας στην δημόσια τηλεόραση, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι σε αυτή τη φάση πρέπει να δώσουμε όλοι τη μάχη για τον περιορισμό των κρουσμάτων, ενώ επέδωσε την απόφαση για επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη στην αυξημένη πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας. 

«Αυτό που βλέπουμε τώρα, με τα χθεσινά και προχθεσινά στοιχεία, είναι ότι υπάρχει μια καλύτερη κατάσταση, ενδεχομένως, στη Θεσσαλονίκη, η οποία όμως δεν προχωρά τόσο γρήγορα στην αποκλιμάκωση. Θα εξακολουθήσουμε να έχουμε πίεση και την επόμενη εβδομάδα. Θα δούμε, μέσα στην εβδομάδα που έρχεται, ποιος πρέπει να είναι ο σχεδιασμός -επαναλαμβάνω- για σταδιακή άρση αυτών των μέτρων. Αλλά σε αυτή τη φάση πρέπει όλοι να δώσουμε τη μάχη να περιορίσουμε τον κορωνοϊό», υποστήριξε.

Επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη για ασθενείς με κορωνοϊό

«Όταν βρισκόμαστε σε πόλεμο, αντιμετωπίζουμε όλη τη χώρα ως μία υγειονομική περιφέρεια, δεν είμαι εγώ ο ειδικός για να πω ποιος θα είναι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να σημειώσει πως υπήρχε πρόβλεψη για την επίταξη και πως αυτή η συζήτηση υπάρχει εδώ και δέκα ημέρες.

Μάλιστα, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Πέτσας, η επίταξη κλινών δεν είναι δωρεάν και υπάρχουν συμφωνημένα νοσήλια που αναλαμβάνει ο ΕΟΠΥΥ. 

Αναφερόμενος στο τελεσίγραφο προς τις κλινικάρχες, ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι υπήρχαν επικοινωνίες όλο αυτό το διάστημα να παραχωρήσουν οικειοθελώς απλές κλίνες από τις ιδιωτικές κλινικές, γι αυτό και έχει ανέβει στη Θεσσαλονίκη ο ΓΓ του υπουργείου Υγείας.  «Εφόσον δεν το έπραξαν κι επειδή βλέπουμε την πίεση στο σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην επίταξη δύο κλινικών, όχι και των εννέα, για 200 κρεβάτια», τόνισε.

Απαντώντας στις ανησυχίες που έχουν εκφράσει οι κλινικάρχες πως με την επίταξη θα υπάρξει κίνδυνος διασποράς του ιού στους ασθενείς των κλινικών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε πως «θα είναι απλές κλίνες για Covid-19, θα υπάρχει πλήρης διαχωρισμός των ασθενών».

«Εκφράζεται  ανησυχία να μην υπάρχει μίξη ασθενών με covid και non- covid. Αυτό το εξασφαλίσαμε και προχωρούμε στο σχεδιασμό μας.  Οι ασθενείς non covid από τις κλινικές αυτές θα μεταφερθούν είτε σε κάποιο άλλο ιδιωτικό θεραπευτήριο της πόλης, είτε στο Ε.Σ.Υ.. Θα υπάρξει  μεταφορά, ώστε να μην υπάρχει η μίξη η οποία θα δημιουργούσε ανησυχία», υποστήριξε. 

Τα κρούσματα μπορεί να αρχίσουν να πέφτουν, αλλά η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχιστεί

«Θα κινηθούμε σε αυτή τη λογική, γιατί αναμένουμε  πίεση στο ΕΣΥ. Τα κρούσματα μπορεί να αρχίσουν να πέφτουν τις επόμενες ημέρες, αλλά η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχιστεί γιατί έρχεται από τον υψηλό αριθμό  κρουσμάτων των προηγούμενων δυο εβδομάδων. Θα γίνονται μεταφορές ασθενών -αν χρειάζεται- και θα κοιτάζουμε πάντα τις εφεδρείες του Συστήματος για να έχουμε την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων μας σε εξοπλισμό και προσωπικό. Αυτές οι δυο εβδομάδες είναι πολύ-πολύ κρίσιμες. Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού για να περιορίσουμε την πίεση στο ΕΣΥ», πρόσθεσε. 

Μέχρι το τέλος του δευτέρου τριμήνου του 2021να έχουν εμβολιαστεί όλοι

Αναφερόμενος στις εξελίξεις από το μέτωπο του εμβολίου, ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε ενθαρρυντικές τις δηλώσεις της προέδρου της Επιτροπής χθες στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών, ότι στα μέσα Δεκεμβρίου θα υπάρχει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και κατ’ επέκταση θα μπορούν να προχωρήσουν και οι Εθνικοί Οργανισμοί Φαρμάκων σε αντίστοιχη αδειοδότηση.

«Εάν αυτό το χρονοδιάγραμμα τηρηθεί, τότε, τέλος του χρόνου, αρχές του επόμενου, χωρίς να μπορεί να πει κανείς ποια είναι η ακριβής ημερομηνία, θα υπάρχει η δυνατότητα ν’ αρχίσουν να γίνονται τα πρώτα εμβόλια και στην Ελλάδα», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επαναλαμβάνοντας πως ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από το υγειονομικό προσωπικό και τις ευπαθείς ομάδες.

Συμφωνα με τον κ. Πέτσα, σκοπός είναι να εμβολαστεί ολόκληρος ο πληθυσμός μέχρι το τέλος του δευτέρου τριμήνου του 2021.

«Σκοπός είναι να εμβολιάσουμε το σύνολο του πληθυσμού, -και με τις δύο δόσεις, που πρέπει να απέχουν κάποιες εβδομάδες μεταξύ τους-  μέχρι το τέλος του δευτέρου τριμήνου του 2021. Με βάση τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας θα υπάρχουν 1018 εμβολιαστικά κέντρα και  θα μπορούν να εμβολιάζονται πάνω από 2.100.000 συμπολίτες μας το μήνα. Είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε γρήγορα, προκειμένου να επιτευχθεί όσο το δυνατόν σε συντομότερο χρονικό διάστημα, η μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη του πληθυσμού, για να σταματήσει αυτή η πρωτοφανής περιπέτεια, όσο το δυνατόν νωρίτερα», είπε χαρακτηριστικά.