Skip to main content

Εύσημα Μάας για την ελληνική Προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρώπης

 Τη σημασία του Συμβουλίου της Ευρώπης στην σημερινή εποχή, με περιορισμούς να επιβάλλονται σε ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με ένοπλες διαμάχες επί ευρωπαϊκού εδάφους και με τις νέες τεχνολογίες να δημιουργούν τεράστιες προκλήσεις στα θέματα ιδιωτικότητας, ανέδειξε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, κατά την ανάληψη της Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου από την Ελλάδα, η οποία άσκησε την προεδρία τους προηγούμενους έξι μήνες.

Στην διαδικτυακή τελετή παράδοσης – παραλαβής, ο κ. Μάας ευχαρίστησε τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη «για την εξαιρετική δουλειά» που έκανε η ελληνική Προεδρία, τονίζοντας τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. «Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες καταφέρατε να κάνετε σημαντικά βήματα προόδου, στη βάση των οποίων θέλουμε κι εμείς να χτίσουμε», είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Για Λευκορωσία

Καταδεικνύοντας τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει σήμερα το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Χάικο Μάας αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί σε μια χώρα που δεν είναι μέλος του, τη Λευκορωσία, όπου, όπως είπε, ειρηνικές διαδηλώσεις αντιμετωπίζονται βάναυσα, ενώ καταπιέζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου. «Για αυτό θέλουμε να αντιτάξουμε τη δύναμη του δικαίου», τόνισε και παρέθεσε τις βασικές προτεραιότητες της γερμανικής Προεδρίας των προσεχών έξι μηνών:

«Ο πόλεμος δεν έχει εξαφανιστεί»

Η Γερμανία σχεδιάζει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση θεμάτων δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, με αφορμή και την 10η επέτειο από την υπογραφή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, η οποία αποτελεί το πρώτο νομικά δεσμευτικό διεθνές κείμενο για την πρόληψη της έμφυλης βίας, ανέφερε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, ενώ, αναφερόμενος στην αρχική ανάγκη που οδήγησε στην ίδρυση του Συμβουλίου της Ευρώπης, τόνισε ότι η παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και οι διενέξεις στη Γεωργία και στη Μολδαβία αποτελούν ισχυρή υπενθύμιση ότι ο πόλεμος δεν έχει εξαφανιστεί από το ευρωπαϊκό έδαφος. Το ίδιο και η πρόσφατη διαμάχη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, προσέθεσε, η οποία «μας θυμίζει την οδύνη που προκαλεί ο πόλεμος σε πολίτες και στρατιώτες».

Η Διακήρυξη των Αθηνών

 Εκτός από τους πολέμους όμως, η πανδημία του κορονοϊού ήρθε να μας υπενθυμίσει ότι τα επιτεύγματά μας δεν μπορεί να θεωρούνται δεδομένα, συνέχισε ο Γερμανός υπουργός και παραδέχθηκε ότι «προκειμένου να προστατέψουν την υγεία και την ευημερία, κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο αναγκάστηκαν να περιορίσουν ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα». Τόνισε πάντως ταυτόχρονα ότι αυτοί οι όροι πρέπει να είναι αναλογικοί και περιορισμένοι -τόσο σε εύρος όσο και σε χρόνο- και ευχαρίστησε την ελληνική Προεδρία ειδικά για τη Διακήρυξη των Αθηνών, η οποία, όπως είπε, στέλνει ένα ισχυρό και επίκαιρο μήνυμα. Η Διακήρυξη των Αθηνών, η οποία εκδόθηκε στο πλαίσιο της 130ης Υπουργικής Συνόδου της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα, αποτελεί πολιτικό και νομικό κείμενο αρχών για την προάσπιση της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε καιρό πανδημίας.

 Σύμφωνα με τον κ. Μάας, σημαντική προτεραιότητα της γερμανικής Προεδρίας θα αποτελέσει και η προώθηση της εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από όλα τα κράτη- μέλη του Συμβουλίου, ενώ θα δοθεί έμφαση στην προσπάθεια για τη δημιουργία ενός δεσμευτικού νομικού εργαλείου για την προστασία της ιδιωτικότητας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στο διαδίκτυο. «Η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει τεράστιες δυνατότητες αλλά εγείρει και ερωτηματικά», δήλωσε ο Χάικο Μάας και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Δεν γίνεται στην εποχή μας η μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα να τελειώνει όταν μπαίνουμε στο διαδίκτυο».

Πιο κοντά στους νέους και τις μειονότητες

Η γερμανική Προεδρία θα εστιάσει ακόμη την προσοχή της και στην ανάγκη το Συμβούλιο της Ευρώπης να φθάσει πιο κοντά στους πολίτες και ιδιαίτερα στους νέους και στις μειονότητες, εξήγησε ο Χάικο Μάας και αναφέρθηκε στο Συνέδριο για τη Νεολαία που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Δεκεμβρίου, αλλά και στη συζήτηση για την προώθηση των δικαιωμάτων των Ρομά, της μεγαλύτερης μειονότητας στην Ευρώπη, όπως είπε, σημειώνοντας ότι σύμμαχος σε αυτό θα είναι το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για τις Τέχνες και τον Πολιτισμό των Ρομά, στο Βερολίνο.

Πηγή: ΑΜΠΕ