Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Να καταστήσει σαφείς σε όλα τα διεθνή φόρουμ και τους οργανισμούς στους οποίους συμμετέχει η χώρα, τους κινδύνους που απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής από τη συμπεριφορά και τη στάση της Τουρκίας, επιδιώκει η κυβέρνηση, εκπέμποντας ψυχραιμία τόσο προς το εξωτερικό όσο και προς το εσωτερικό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ που ξεκινά σήμερα στο Λονδίνο και με τον Ταγίπ Ερντογάν (αύριο στις 14:30) και με τον Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια του γεύματος των ηγετών, τον οποίο θα συναντήσει και στις 7 Ιανουαρίου στην Ουάσινγκτον.
Σε αντίθεση με την εικόνα που εκπέμπει η αντιπολίτευση, με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητά άμεσα τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και τη Φώφη Γεννηματά τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, η κυβέρνηση αποφεύγει να συμβάλλει στη διαμόρφωση κλίματος «έκτακτης κατάστασης», κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν ότι «δεν έχουμε κρίση» και στέλνουν προειδοποιητικά μηνύματα ότι η Αθήνα δεν πρέπει να παίξει το παιχνίδι της Άγκυρας.
Σημειώνουν ως σημαντική για τα εθνικά συμφέροντα την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση Τραμπ – Μητσοτάκη στις 7 Ιανουαρίου στην Ουάσινγκτον όπου η Ελλάδα αναφέρεται ως «σημαντικός σύμμαχος» και στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνεται «η εμπέδωση της σταθερότητας, της ευημερίας και της συνεργασίας των δύο χωρών στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες παρά το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά ζήτησε η αυριανή συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Τούρκο πρόεδρο να γίνει ανάμεσα στον κ. Ερντογάν και τον κ. Μητσοτάκη, η ελληνική πλευρά ζήτησε -και έτσι τελικά θα γίνει- στην αυριανή συνάντηση να υπάρχουν και οι αντιπροσωπείες.
Κυβερνητικοί παράγοντες δεν ενστερνίζονται την ανησυχία που εκπέμπουν ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής και υποστηρίζουν ότι η ελληνική διπλωματία είναι κατάλληλα προετοιμασμένη – ειδικά στο θέμα της ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης – να μην «παίξει» το παιχνίδι της Τουρκίας που θέλει την ένταση στην περιοχή, επειδή βλέπει ότι δεν ελέγχει τις εξελίξεις και επειδή δεν αποτελεί μέρος της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή, θέλει να μπλοκάρει τα πάντα.
Ειδικά για το θέμα της ΑΟΖ Τουρκίας – Λιβύης, κυβερνητικές πηγές παραπέμπουν στην πεποίθηση των Ελλήνων διπλωματών ότι τα σύνορα των κρατών και τα όρια των περιοχών όπου οι χώρες ασκούν κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσίες δεν καθορίζονται με όποιον χάρτη θέλει να ζωγραφίσει ο καθένας, αλλά βάσει του διεθνούς δικαίου και οι τουρκικές εκστρατείες επικοινωνιακού χαρακτήρα και προπαγάνδας δεν μπορούν να μεταβάλλουν τη διεθνή νομιμότητα, πόσο μάλλον συμφωνίες που δεν εδράζονται σε αυτήν.
Παράλληλα ωστόσο, υπάρχει εγρήγορση και επιφυλακή, καθώς η Τουρκία συνηθίζει να προσπαθεί να δημιουργήσει de facto καταστάσεις ακόμα και με παράνομες ενέργειες και διεκδικήσεις και εκεί χρειάζεται ψυχραιμία, αποφασιστικότητα εάν παραβιαστούν κυριαρχικά δικαιώματα και άριστη γνώση των δεδομένων.
Η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει να κινηθεί στη σκακιέρα της διεθνούς νομιμότητας και των συμμαχιών, να θέσει επιτακτικά την επικίνδυνη συμπεριφορά και στάση του Ερντογάν στην Ε.Ε και το ΝΑΤΟ, αλλά και να ενισχύσει τις σχέσεις της με συμμάχους στην ευρύτερη περιοχή (π.χ. Αίγυπτος).
Το υπουργείο Εξωτερικών αναμένει τη στάση του Λίβυου πρέσβη, από τον οποίο ζητήθηκε να γνωστοποιήσει το περιεχόμενο του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης άμεσα, με την προειδοποίηση ότι αν αυτό δεν γίνει μέχρι την Πέμπτη θα ακολουθήσει απόφαση απέλασής του.
Ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Ε.Ε έθεσε το ζήτημα και στο Coreper (Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων), ενώ ήδη έχουν δρομολογηθεί διαβήματα της Ε.Ε τόσο σε Τρίπολη όσο και σε Άγκυρα.