Στοιχεία για τις παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από την Ελλάδα έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Άγκυρας, κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, οι ελληνικές δυνάμεις προχώρησαν σε 42 παραβιάσεις του εναέριου χώρου, καθώς και 15 παρενοχλήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών.
Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με την τουρκική πλευρά, τα ελληνικά πολεμικά πλοία προέβησαν σε συνολικά επτά παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων.
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, οι παραπάνω καταγγελίες συνιστούν απόρροια της πάγιας διαφοράς μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για τον καθορισμό των εναέριων και θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο.
Η έκθεση – ερωτηματικό των ΗΠΑ
Πρόσφατα δε, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο είχε αναλάβει την καταγραφή των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, δήλωσε αδυναμίας κατάρτισης της σχετικής λίστας, λόγω της εκκρεμούσας διαφοράς.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα διεκδικεί εναέριο χώρο, ο οποίος εκτείνεται έως 10 ναυτικά μίλια και χωρικά ύδατα, τα οποία εκτείνονται έως έξι ναυτικά μίλια. Ωστόσο, η Τουρκία αμφισβητεί και τις δύο ελληνικές αξιώσεις, θεωρώντας ότι παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο
“Οι ΗΠΑ παροτρύνουν την Ελλάδα και την Τουρκία να επιλύσουν τα εκκρεμή διμερή ζητήματα σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια σύνορά τους με ειρηνικό τρόπο και με βάση το Διεθνές Δίκαιο” κατέληγει η πρόσφατη έκθεση του αμερικανικού State Department.
Ρεκόρ υπερπτήσεων από τα τουρκικά μαχητικά
Από την πλευρά του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στην Ουάσιγκτον, μέσω διπλωματικών πηγών, διαμηνύοντας ότι τα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων είναι ξεκάθαρα καθορισμένα και εδώ και χρόνια, στη β΄΄αση του διεθνούς δικαίου.
Υποστήριξαν δε, ότι κατά τη διάρκεια του 2020 έχουν πραγματοποιηθεί ήδη 368 υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών εντός του ελληνικού εναέριου χώρου, σε σύγκριση με τις 146 που καταγράφηκαν για το σύνολο του 2019.
naftemporiki.gr