Skip to main content

Δ. Σιούφας: Η δημοσιονομική κρίση ο λόγος της κρίσης του κοινοβουλευτισμού

Ως μία εξαιρετική ευκαιρία για να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις μέσα σε ένα κλίμα εθνικής συνεννόησης εκτιμά την διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και τη συνταγματική αναθεώρηση ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας.

Μάλιστα, ο κ. Σιούφας σε άρθρο του καλεί τις πολιτικές δυνάμεις να μην επιδιώκουν βραχυπρόθεσμους τακτικισμούς αλλά να κατανοήσουν ότι η σταθερότητα της δημοκρατίας στη φάση που βρισκόμαστε επιβάλλει θεσμική αναδόμηση.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής παραδέχεται ότι ο κοινοβουλευτισμός, όπως και άλλοι κορυφαίοι θεσμοί, περνάει κρίση σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο στην Ελλάδα, αποδίδοντας το λόγο σε σημαντικό βαθμό στην οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008 και την οποία συνολικά η Ευρώπη δεν μπόρεσε  να υπερβεί έως σήμερα.

Αναλύοντας τον τρόπο που η οικονομική κρίση επηρέασε τη λειτουργία της Βουλής και το έργο των βουλευτών, ο κ. Σιούφας ασκεί κριτική στο γεγονός ότι πολλές σοβαρές νομοθετικές πρωτοβουλίες έγιναν με την διαδικασία των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. «Αυτό, κατά τη γνώμη μου είναι λάθος (ιδιαίτερα όταν γίνεται κατάχρηση) καθώς υποβαθμίζει το ρόλο του Κοινοβουλίου και των βουλευτών. Φυσικά, σε κάποιες περιπτώσεις αποτελεί μονόδρομο, αλλά χωρίς να γίνεται κατάχρηση. Η κρίση και οι χειρισμοί της, κλόνισαν την εμπιστοσύνη σημαντικού μέρους του ελληνικού λαού σε θεσμούς και πρόσωπα» σχολιάζει.

«Το πλήθος των 300 είναι πάντα σοφότερο από την κρίση του ενός. Είναι απορίας άξιο πως βουλευτές-υπουργοί οδήγησαν τέτοιες διαδικασίες. Λένε ορισμένοι ότι είναι έκτακτες οι περιστάσεις. Αλλά οι έκτακτες διαδικασίες χρειάζονται μέτρο. Επειδή είναι έκτακτες οι περιστάσεις, απαιτείται οι θεσμοί να λειτουργούν με μέγιστη προσοχή και σοβαρότητα» υπογραμμίζει.

Παράλληλα, ο κ. Σιούφας υποστηρίζει ότι σε πολλές περιπτώσεις η Βουλή αδικείται από την εικόνα που καλλιεργείται. «Από το 2007, όταν ήμουν Πρόεδρος της Βουλής, η Βουλή των Ελλήνων ξεκίνησε ένα πρόγραμμα περιορισμού των δαπανών της» επισημαίνει, ενώ καλεί τους βουλευτές να είναι προσεκτικοί στον λόγο που αρθρώνουν.

«Ο ρόλος των βουλευτών είναι καθοριστικός και μοναδικός σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία. Η πολιτική διαφωνία και ο αντίλογος είναι συστατικά στοιχεία μιας κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Ωστόσο, ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι οι πολιτικοί οφείλουν να αρθρώνουν πολιτικό λόγο δια επιχειρημάτων και όχι να υιοθετούν ένα στείρο καταγγελτικό λόγο με σκοπό τον εντυπωσιασμό. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, διαπιστώνω ότι πολλοί πολιτικοί επιλέγουν μια άλλη συμπεριφορά. Αυτό είναι λάθος» τονίζει.