Του Γιάννη Καμπουράκη
gkamp@naftemporiki
Με μεγάλο ερωτηματικό το γιατί δεν ζητήθηκαν και δεν καταγράφονται οι απόψεις της ελληνικής κοινής γνώμης για το μείζον εθνικό ζήτημα, την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού, η δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ που παρουσιάστηκε στο χθεσινό κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού, είναι αναμφισβήτητα μία δημοσκόπηση – μήνυμα τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την αξιωματική αντιπολίτευση.
Η κυβέρνηση βλέπει μία μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης να στηρίζει το νόμο για την κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια, όπως και την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου. Μία μεγάλη πλειοψηφία που περιλαμβάνει και πολλούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που σε ό,τι αφορά το νόμο για το άσυλο, πρέπει να προβληματίζει ήδη την Κουμουνδούρου.
Από την άλλη πλευρά, η Ν.Δ. οφείλει να παρακολουθεί με σκεπτικισμό τις θέσεις της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης για την πορεία της οικονομίας, αν και τόσο στην πρόθεση ψήφου, όσο και στην παράσταση νίκης αλλά και τον πίνακα για την καταλληλότητα στην πρωθυπουργία η Ν.Δ. συντηρεί ισχυρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έναντι του Αλέξη Τσίπρα.
Ειδικότερα:
Το 66% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι συμφωνεί (50% σίγουρα και 16% μάλλον) για τον νέο νόμο για το πανεπιστημιακό άσυλο, ενώ το 23% (16% σίγουρα και 7% μάλλον) απαντά ότι διαφωνεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο των ψηφοφόρων, το 40% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στέκονται θετικά έναντι του νέου νόμου για το πανεπιστημιακό άσυλο, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. είναι 88% και του Κινήματος Αλλαγής 54%.
Αντιστοίχως, στο ερώτημα για το ενδεχόμενο να υπάρχει κάρτα εισόδου στα πανεπιστήμια, το 71% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι συμφωνεί (52% σίγουρα, 19% μάλλον), 20% διαφωνεί (13% σίγουρα, 7% μάλλον), ενώ ένα 9% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει/ δεν απαντά. Από όλους αυτούς, σύμφωνοι με το ενδεχόμενο να υπάρξει κάρτα εισόδου στα πανεπιστήμια είναι το 50% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (σίγουρα 30%, μάλλον 20%), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ψηφοφόρων της Ν.Δ. είναι 76% και του Κινήματος Αλλαγής 60%.
Υπέρ του αντικαπνιστικού νόμου και της εφαρμογής του, τάσσεται το 75% των ερωτηθέντων (61% σίγουρα, 14% μάλλον), το 17% κατά, ενώ το 8% δηλώνει ότι δεν έχει άποψη επί του θέματος. Σύμφωνοι με τον αντικαπνιστικό νόμο εμφανίζονται οι καπνιστές κατά 64% (σίγουρα 44%, μάλλον 20% και οι μη καπνιστές κατά 86% (σίγουρα 74%, μάλλον 12%). Με βάση την εκλογική συμπεριφορά, το 66% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (σίγουρα 49%, μάλλον 17%) εμφανίζεται επίσης υπέρ του αντικαπνιστικού νόμου και υπέρ της τήρησής του, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στο 87% (σίγουρα 75%, μάλλον 12%) για τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. και τους ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής (σίγουρα 71%, μάλλον 16%).
Στη δημοσκόπηση της Pulse, το 48% των πολιτών δηλώνει ότι η προσωπική οικονομική τους κατάσταση είναι μέτρια (46% τον Οκτώβριο), το 33% δύσκολη και πολύ δύσκολη (35% τον Οκτώβριο) και 14% άνετη και πολύ άνετη (14% τον Οκτώβριο).
Στο ερώτημα «σε γενικές γραμμές πιστεύετε ότι τα πράγματα στην Ελλάδα τους τελευταίους έξι μήνες πηγαίνουν σε σωστή ή λάθος κατεύθυνση;» – στον λεγόμενο δείκτη «κατεύθυνσης των πραγμάτων» – το 63% απαντά ότι τα πράγματα πηγαίνουν σίγουρα ή μάλλον προς τη σωστή κατεύθυνση (61% τον Οκτώβριο) και το 31% ότι πηγαίνουν σίγουρα ή μάλλον προς τη λάθος κατεύθυνση (31% τον Οκτώβριο).
Στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. συγκεντρώνει 38% (38,5 τον Οκτώβριο), ο ΣΥΡΙΖΑ 24% (25% τον Οκτώβριο) και ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 6% (6%), το ΚΚΕ με 5,5% (5%), η Ελληνική Λύση με 4% (3,5%), η ΜέΡΑ 25 με 3,5% (4%), η Χρυσή Αυγή με 1% (1,5%) και η Δημιουργία Ξανά με 1%.
Στην παράσταση νίκης, δηλαδή οι απαντήσεις στο ερώτημα «ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσετε, ποιο κόμμα πιστεύεται ότι θα βγει πρώτο αν την ερχόμενη Κυριακή είχαμε εκλογές;», το 70% απαντά Ν.Δ., το 17% ΣΥΡΙΖΑ, το 3% Άλλο και το 10% δεν απαντά, ενώ ο πίνακας για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό μένει αμετάβλητος σε ότι αφορά τους κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα, με το 45% να απαντούν Μητσοτάκη, το 26% Τσίπρα και το 23% (24% τον Οκτώβριο) κανέναν από τους δύο και το 6% (5% τον Οκτώβριο) να μην απαντά.