Skip to main content

Οι 100 δόσεις και οι 180 βουλευτές

Το νέο λάθος με τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις επανέφερε στο προσκήνιο τα εκλογικά σενάρια, παρά την πρωθυπουργική βεβαιότητα ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς, ότι  «δεν θα μείνει κανένας Έλληνας πίσω» και ότι η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας. 

Ήδη στα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία διακινούνται και πάλι διάφορα εκλογικά σενάρια τα οποία θέλουν την κυβέρνηση να επιλέγει, με αιχμή τη νέα συμφωνία με την πλευρά των δανειστών είτε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, είτε να δοκιμάσει τις αντοχές της, φέρνοντας τη συμφωνία στη Βουλή, ζητώντας όμως διευρυμένη πλειοψηφία και πάντα με τα μάτια στραμμένα στους 180 βουλευτές.

«Όλα αυτά είναι σενάρια», παραδέχεται κυβερνητικό στέλεχος. «Όσοι όμως τα διακινούν ξεχνούν ότι πρώτα απ’ όλα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, δηλαδή να έρθει η τρόικα και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση», συνεχίζει. 

Η τελευταία «έδειξε – για μια ακόμη φορά – τα δόντια της» στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις. Τα όσα ακολούθησαν, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος,  «πιστοποιούν ότι υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας μεταξύ του Μαξίμου και του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη».

Ο τελευταίος μπορεί να πήρε πάνω του το λάθος με τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, όχι όμως ως εισηγητής του, αλλά ως πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου, ο οποίος και τελικά αναγκάστηκε να το πάρει πίσω και να γίνει για μία ακόμη φορά το «κόκκινο πανί» για τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης. Οι τελευταίες κλήθηκαν σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας να αλλάξουν την ψήφο τους.  

Για τον κ. Χαρδούβελη η μη υπαγωγή οφειλών οι οποίες δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες σε ρύθμιση, είναι αυτονόητη. «Αλλιώς», λέει κυβερνητικός βουλευτής, «προκαλείται πρόβλημα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και στο σκέλος των εσόδων, η αρμοδιότητα των οποίων ανήκει στον Γιώργο Μαυραγάνη και τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου».

Για τον ίδιο βουλευτή, το πρόβλημα, για μία ακόμη φορά, «οφείλεται στη σπουδή κάποιων, εντός της κυβέρνησης, να εντάξουν όσο το δυνατό πιο πολλούς στην έτσι κι αλλιώς γενναία ρύθμιση, χωρίς να γίνει η κατάλληλη προεργασία, κίνηση που σκόνταψε στην  πλευρά των δανειστών, αποδέκτης της δυσαρέσκειας των οποίων έγινε ο κ. Χαρδούβελης».     

Το σίγουρο είναι ότι αυτή τη φορά η τρόικα δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει συμβιβασμούς και, ενόψει της συμφωνίας για την επόμενη μέρα, θέλει να αποσπάσει όσο το δυνατόν περισσότερα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ