Skip to main content

Το φαινόμενο Δένδια και το «κραχ» στη δημοφιλία γαλάζιων υπουργών

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου

Την πρωτοφανή διακομματική απήχηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, και τις έντονα καθοδικές τάσεις που χαρακτηρίζουν τη δημοτικότητα σειράς υπουργών της ΝΔ επιβεβαίωσε η πρώτη δημοσκόπηση η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Έρευνα της εταιρείας Prorata αποκάλυψε ότι η δημοφιλία του κ. Δένδια κινείται πλέον σε πρωτόγνωρα ποσοστά για Έλληνα πολιτικό με το 69% των πολιτών από όλα τα κόμματα να δηλώνουν ότι τον συμπαθούν. Μάλιστα, οι θετικές γνώμες για τον κ. Δένδια «εκτινάχθηκαν» τους τελευταίους μήνες καταγράφοντας αύξηση εννέα ολόκληρων μονάδων από τον περασμένο Ιανουάριο.

Καταλυτική επίδραση στην αστρονομική δημοφιλία του κ. Δένδια διαδραμάτισαν βέβαια οι κοινές δηλώσεις του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον περασμένο Απρίλιο όπου απέρριψε σε αυστηρό τόνο όλους τους ισχυρισμούς της γείτονος για τα ελληνο-τουρκικά. Πλέον ο κ. Δένδιας είναι μακράν ο δημοφιλέστερος πολιτικός στη χώρα ακολουθούμενος από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη (60% θετικές κρίσεις). Τρίτος πιο δημοφιλής υπουργός της ΝΔ είναι ο κάτοχος του χαρτοφυλακίου της Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, με 47% θετικών αξιολογήσεων.  

Τα πλήγματα στη ΝΔ

Την ίδια ώρα, πάντως, το πολιτικό «χρηματιστήριο» των στελεχών της ΝΔ χαρακτηρίζεται από μεγάλες απώλειες με σειρά υπουργών να βλέπουν τις «μετοχές» τους να πέφτουν επικίνδυνα. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία τους προηγούμενους εννέα μήνες είδε τις αρνητικές κρίσεις προς το πρόσωπό της να αυξάνονται κατά 15 μονάδες και τις θετικές να μειώνονται κατά τέσσερις. Η κυρία Μενδώνη που χρεώθηκε τους χειρισμούς στην υπόθεση Λιγνάδη, τις διαστρώσεις τσιμέντου στην Ακρόπολη και τη μεταφορά των αρχαιοτήτων του Μετρό Θεσσαλονίκης συγκεντρώνει πλέον την αντιπάθεια του 62% των πολιτών.

Σε τροχιά χαμηλών πτήσεων κινείται πλέον και η  δημοτικότητα του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος την ίδια περίοδο έχασε πέντε μονάδες από τη δημοφιλία του ενώ οι αρνητικές γνώμες σε βάρος του αυξήθηκαν κατά εννέα μονάδες. Κύρια πηγή των αρνητικών διαθέσεων για τον κ. Χατζηδάκη, τον οποίο δηλώνει ότι αντιπαθεί το 56% των πολιτών, αποτελεί η προώθηση της νομοθεσίας για τη διεύρυνση του ωραρίου των εργαζομένων.

Αρνητική εικόνα στο ευρύ κοινό προκαλούν και οι χειρισμοί της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, με την αντιπάθεια προς το πρόσωπό της να φτάνει το 64%. Μάλιστα, οι αρνητικές κρίσεις για την υπουργό Παιδείας αυξήθηκαν κατά 3% από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο με κύρια αιτία το μακρόχρονο κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων αλλά και την εφαρμογή της αμφιλεγόμενης Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Οι προερχόμενοι από το ΛΑΟΣ 

Πολύ υψηλά ποσοστά αρνητικών αξιολογήσεων χαρακτηρίζουν όμως και τους τρεις υπουργούς της κυβέρνησης που προέρχονται από το ΛΑΟΣ. Την είσοδο του Θάνου Πλεύρη στην κυβέρνηση ως υπουργού Υγείας αποδοκίμασε το 67% εκφράζοντας την άποψη ότι αποτελεί κίνηση προς τη λάθος κατεύθυνση.

Ταυτόχρονα ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, καταγράφεται ως ο πιο αντιδημοφιλής υπουργός της σημερινής κυβέρνησης με 66% ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, κατατάσσεται στην τρίτη χειρότερη θέση με 62%. Οι κ. Γεωργιάδης και Βορίδης είδαν μάλιστα τις αρνητικές γνώμες για το πρόσωπό τους να αυξάνονται κατά πέντε και τέσσερις μονάδες αντίστοιχα, από τον περασμένο Ιανουάριο μέχρι σήμερα.