Με ένα «mea culpa» κυβερνητικά στελέχη εξηγούσαν χθες την απόφαση της κυβέρνησης να εξαιρέσει από τη ρύθμιση των 100 δόσεων τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές του φετινού ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος οι οποίες βέβαια μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση για τις 10 έως 24 δόσεις.
Σύμφωνα με τα εν λόγω στελέχη το οικονομικό επιτελείο διαπίστωσε πως αν εφαρμοζόταν η ρύθμιση που ψηφίστηκε στη Βουλή θα εντάσσονταν σε αυτή και οι επόμενες οφειλές, μάλιστα και πέραν του 2014, με αποτέλεσμα να υπάρξει μια άτυπη «στάση πληρωμών» η οποία θα επέφερε δημοσιονομική «τρύπα» της τάξης του 1 δισ. ευρώ.
Κανείς βέβαια δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί έπρεπε πρώτα να συνταχθεί η ρύθμιση, να συμφωνηθεί μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων να έρθει στη Βουλή, να ψηφιστεί να εκδοθούν και οι δύο ερμηνευτικές εγκύκλιοι και μετά να διαπιστωθεί το λάθος. Και όλα αυτά μάλιστα ενώ μέχρι την τελευταία στιγμή η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου διαβεβαίωνε ότι η ρύθμιση είναι νόμος του κράτους και θα ψηφιστεί.
Στην πραγματικότητα, λέει κυβερνητικός βουλευτής και παρά τις αντιδράσεις της τρόικας για τον αριθμό των δόσεων, «επελέγη, για ευνόητους λόγους, το ‘‘άνοιγμα’’ της βεντάλιας ώστε στη ρύθμιση να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας». «Υποτιμήθηκε η αντίδραση της τρόικας και φτάσαμε στη χθεσινή απόφαση», σημειώνει ο ίδιος.
Η κυβέρνηση βρέθηκε στο δυσάρεστο δίλημμα είτε να υπαναχωρήσει, είτε να διακινδυνεύσει την έλευση της τρόικας στην Αθήνα ή να αναζητήσει ισοδύναμα για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό του 1 δισ. Επέλεξε το πρώτο. Απόφαση που, σύμφωνα με άλλον κυβερνητικό βουλευτή, αφήνει δύο εκκρεμότητες: πρώτον τη στάση των βουλευτών της συγκυβέρνησης που θα κληθούν να ψηφίσουν μια ρύθμιση που αναιρεί μία άλλη που ψήφισαν οι ίδιοι προ ημερών και δεύτερον τη ρύθμιση για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια που μοιραία, λένε πολλοί, «μετά τη χθεσινή εξέλιξη πάει πίσω».
Ήδη χθες 10 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όλοι τους «Καραμανλικοί», ζήτησαν με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και για το 2015.
Μάλιστα χθες στη Βουλή κυριάρχησε ο αντιπολιτευτικός λόγος, καθώς ήταν πολλοί εκείνοι και από την συμπολίτευση που ζητούσαν βελτίωση της ρύθμισης για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των τραπεζών».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ