Skip to main content

Ερντογάν: Δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη καμιάς χώρας

«Δεν εποφθαλμιούμε την εδαφική ακεραιότητας καμιάς χώρας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και εστίασε σε ζητήματα που αφορούν τη Δυτική Θράκη.

Αναφερόμενος στη συνθήκη, διερωτήθηκε: «Υπάρχουν προβλέψεις μόνον ως προς το Αιγαίο; Τίποτα ως προς τα μειονοτικά μας θέματα; Ως προς το νομικό καθεστώς που διέπει τις αμφότερες μειονότητες;»

Πρόσθεσε ότι ειδικά για τη δυτική Θράκη «πρέπει να γίνουν κάποιες καινούριες σκέψεις σχετικά με τη συνθήκη της Λωζάνης». 

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις που έγιναν στο Νταβός και στο δημοψήφισμα επί του σχεδίου Ανάν που απέρριψαν οι Ελληνοκύπριοι το 2004.

Όπως είπε, στο Νταβός η ελληνοκυπριακή πλευρά ζήτησε να αποχωρήσει τελευταία στιγμή από τις συνομιλίες. «Οι ελληνοκύπριοι στο Νταβός μάς υποσχέθηκαν ότι θα φτάσουμε στη λύση και δεν έγινε έτσι», πρόσθεσε, ενώ επεσήμανε ότι το ίδιο συνέβη και στο Κραν Μοντανά

«Στην Ελβετία ποιος αποχώρησε; Και πάλι η ελληνοκυπριακή πλευρά», υποστήριξε, ενώ συμπλήρωσε: «Εμείς θέλουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση και αυτό θέλει και η ελληνική πλευρά, αλλά τίθενται θέματα τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν ως υπεκφυγές της τελευταίας στιγμής ώστε να μην καταλήξουμε κάπου». 

Αναφορικά με τους Τούρκους στρατιωτικούς, των οποίων την έκδοση ζητεί η Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία, επειδή έχει καταργήσει τη θανατική ποινή και δεν γίνονται βασανιστήρια.

Εξάλλου, εξέφρασε την ελπίδα η ελληνική δικαιοσύνη να εισακούσει την έκκλησή του. 

Για την αναγνώριση από τον Ντόναλντ Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ είπε ότι «η Ιερουσαλήμ είναι το πνευματικό κέντρο, η πρωτεύουσα των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών, δεν υπάρχει κάνεις άλλος που να επικροτεί την απόφαση αυτή». 

Αργότερα ρωτήθηκε για το ζήτημα της Δυτικής Θράκης από δημοσιογράφο για να απαντήσει ότι «το ζήτημα του αρχιμουφτή συνιστά σοβαρή πληγή» και να προσθέσει ότι πιστεύει πως  ο αξιότιμος πρωθυπουργός θα συμβάλει στην επίλυσή του. 

«Δεν διαφωνούμε ότι είναι εσωτερικό ζήτημα της Ελλάδας, αλλά εάν μας δίνεται η άδεια μπορούμε να διατυπώσουμε την παράκλησή μας», πρόσθεσε

Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την άποψη πως «το ζήτημα των θρησκειών μπορεί να επιλυθεί και τεχνικά με συνεργασία των υπουργείων».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο Ερντογάν υποστήριξε: «Λόγω του νεαρού της ηλικίας του ο πρωθυπουργός εξανίσταται για την καθυστέρηση στην επίλυση του Κυπριακού. Αποκόμισα πολύτιμη πείρα από τη διαδικασία και μπορώ να παρέχω τα σχετικά έγγραφα και τις σχετικές πληροφορίες. Στρατό έχουν στο νησί και οι δυο χώρες και εάν είχε εφαρμοστεί το σχέδιο Ανάν δεν θα είχαμε φθάσει σε αυτό το σημείο, γιατί θα είχε ορισθεί ο αριθμός των στρατευμάτων που υπάρχουν στο νησί αλλά υπήρξε στραβοπάτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς. Μπορούμε να εργασθούμε από κοινού για την επίλυση του ζητήματος».