Skip to main content

Ά. Σκέρτσος: Δίδυμο που θα πληροί πολιτικά και επιχειρησιακά κριτήρια στο υπ. Πολιτικής Προστασίας

Με βασικό κριτήριο την ικανότητα για την αντιμετώπιση ενός πολύ σύνθετου ζητήματος που είναι η πολιτική προστασία σε συνθήκες κλιματικής κρίσης, δηλαδή η διαχείριση πολύ μεγάλων φυσικών καταστροφών που συμβαίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, σε όλες τις εποχές, όπως έχουμε δει τα δύο τελευταία χρόνια, έγινε η επιλογή των δύο που θα αναλάβουν την ηγεσία του νεοσυσταθέντος υπουργείου Πολιτικής Προστασίας από τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός σημείωσε ότι «χρειάζεται να θωρακίσουμε το κράτος με νέες δομές, νέους μηχανισμούς, εξειδικευμένο κι εκπαιδευμένο προσωπικό και πολιτική εκπροσώπηση στο ανώτατο πολιτικό κι επιχειρησιακό δυνατό επίπεδο ώστε να μπορεί να γίνεται η σωστή διαχείριση τόσο εντός όσο και εκτός της Ελλάδας». 

Σε σχετική ερώτηση αναφορικά με την άρνηση υπουργοποίησης από Βαγγέλη Αποστολάκη, ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι «Δυστυχώς, αυτή η πρόσκληση έπεσε στο κενό διότι φαίνεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν επιδιώκει τη συναίνεση. Ωστόσο, εμείς συνομιλούμε με την κοινωνία, η οποία θέλει και συναίνεση και αποτελεσματικότητα, γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε να επιμένουμε σε υπερβατικές επιλογές που έχουν τεκμήριο αποτελεσματικότητας».  

Απαντώντας στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, δήλωσε ότι δεν προαναγγέλλονται. «Είμαστε στα μισά της θητείας μας, δύο χρόνια έχουμε κλείσει με ένα πολύ πλούσιο κυβερνητικό έργο, το οποίο βρίσκεται στα μισά και το οποίο πρέπει να συνεχιστεί. Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι θα εξαντλήσει την κυβερνητική θητεία και την εντολή που του έχει δώσει ο ελληνικός λαός», είπε. 

Όσον αφορά την πανδημία, ο υπουργός επικρατείας, σημείωσε ότι «Στις αρχές του εμβολιαστικού μας προγράμματος μιλούσαμε για ένα τείχος ανοσίας κοντά στο 60%-70%. Αυτό ως προς τον ενήλικο πληθυσμό έχει επιτευχθεί, είμαστε στο 68% των ενηλίκων που έχουν εμβολιαστεί και στο 57%-58% του γενικού πληθυσμού. Σίγουρα, υπάρχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πάει πολύ καλύτερα, όπως η Πορτογαλία που έχει ίδιο μέγεθος με τη χώρα μας κι έχει πετύχει εμβολιασμό της τάξεως του 85% κι έχει καταφέρει έτσι να μειώσει πάρα πολύ την επίδραση της πανδημίας στη δημόσια υγεία, αλλά και στο σύστημα υγείας». 

Επεσήμανε επίσης ότι «Βλέπουμε ότι με τον ίδιο αριθμό κρουσμάτων που είχαμε και την άνοιξη, έχουμε 2-3 φορές μικρότερη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας. Γι’ αυτό κι επιμένουμε στο καλύτερο δυνατό ποσοστό πολιτών να εμβολιαστούν. Ο σκληρός πυρήνας των αντιεμβολιαστών είναι ένα 10%.Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που ακόμα έχει κάποιες φοβίες, κάποια ερωτηματικά και σε αυτό πρέπει να εστιάσουμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 360 διασωληνώσεις, εκ των οποίων 9 στις 10 αφορούν σε ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Και οι εμβολιασμένοι νοσούν, αλλά το βασικό πλεονέκτημα του εμβολίου είναι ότι νοσούν πολύ πιο ελαφριά». 

Για την πιθανότητα επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, σημείωσε ότι «Σε αυτή τη φάση έχουμε ανακοινώσει μια δέσμη μέτρων σε σχέση με την υποχρεωτικότητα του testing για τους ανεμβολίαστους και από την επόμενη εβδομάδα όσοι ανεμβολίαστοι εργάζονται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, θα πρέπει να κάνουν 2 εργαστηριακά τεστ σε ιδιωτικές δομές με δικό τους κόστος». 

Σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση, είπε ότι θα γίνει μόνο δια ζώσης, καθώς είναι διαθέσιμα δύο όπλα: το εμβόλιο για παιδιά ηλικίας 12-17 ετών και τα τεστ, ενώ αναφερόμενος στην 3η δόση, εξήγησε ότι σχετικές ανακοινώσεις, θα γίνουν ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες,