Skip to main content

Στα χαρακώματα κυβέρνηση – ΣΥΡΙΖΑ για το δημοσίευμα των FT

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση κύβερνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης ξέσπασε με αφορμή δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο ασκεί κριτική στην κυβερνηση για διάταξη του ποινικού κώδικα που τροποποιήθηκε και απομακρύνει τη χώρα από τη διεθνή πρακτική για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

«Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να κρυφτεί και να μην έρθει στην Ώρα του Πρωθυπουργού για να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα για τα δώρα σε τραπεζίτες και τις διευκολύνσεις σε όσους ερευνώνται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «ωστόσο, τα επιτεύγματά του ξεπέρασαν ήδη τα σύνορα και κοσμούν μέχρι και τους Financial Times».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για φθηνό λαϊκισμό, προσθέτοντας πως «στην ουσία του ζητήματος, μετά τη χθεσινή τροποποίηση που επέφερε το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε καμία παλαιά υπόθεση δεν αποδεσμεύονται αυτόματα λογαριασμοί και λοιπά περιουσιακά στοιχεία, καθώς το σχετικό Δικαστικό Συμβούλιο μπορεί, εντός τριών μηνών, να ζητήσει να παραμείνουν δεσμευμένα προκειμένου να εξετάσει την ουσία των σχετικών υποθέσεων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με νέα ανακοίνωσή του, επισημαίνει πως «πέρα από τις γελοίες δικαιολογίες, ο κ. Πέτσας δεν είπε τίποτα για την ταμπακιέρα. Με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο οι τραπεζικοί λογαριασμοί όσων ελέγχονταν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος αποδεσμεύονταν μόνο εάν δικαιώνονταν τελεσίδικα, ενώ τώρα, πριν υπάρξει καν διερεύνηση του κατά πόσο εμπλέκονται όντως σε δραστηριότητες νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, θα μπορούν να παίρνουν πίσω τα χρήματά τους, ακόμα και αν εν συνεχεία καταδικαστούν».

«Αφού είναι τόσο φθηνός λαϊκισμός, γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν τολμά να έρθει στη Βουλή και να απαντήσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης;» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Υπενθυμίζεται πως οι Financial Times, σε σημερινό δημοσίευμά τους, έκαναν λόγο για απομάκρυνση της Ελλάδας από την προσήλωση σε διεθνή πρότυπα σχετικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, με αφορμή διάταξη για την ενεργητική δωροδοκία που ψηφίστηκε στη Βουλή.