Πανευρωπαϊκή πρόκληση χαρακτήρισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ τη προσφυγική κρίση και τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί συλλογικά.
«Δεν έχει νόημα να ρίχνουμε συνεχώς το φταίξιμο ο ενας στον άλλο […] δεν θα οδηγηθούμε πουθενά», σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.
Κατά τον Γερμανό ΥΠΕΞ, η πρόκληση των προσφυγικών ροών είναι πολύ μεγαλύτερη από την πρόκληση της ελληνικής οικονομικής κρίσης.
Για αυτό, όπως είπε, τουλάχιστον τώρα θα πρέπει στην Ευρώπη όλοι να «γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια πανευρωπαϊκή πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε συλλογικά».
Ο κ. Σταϊνμάγερ σημείωσε ότι πρέπει να γίνει αποδεκτή από όλα τα κράτη μέλη μια δίκαιη κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης.
«Γνώμη μας είναι», πρόσθεσε, «ότι η δημιουργία hot spots είναι αναγκαία προϋπόθεση, αλλά όχι αρκετή, αν δεν δημιουργηθεί ένα σύστημα κατανομής προσφύγων στην Ευρώπη».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας έκανε εκτενή αναφορά στις ελληνογερμανικές σχέσεις, σημειώνοντας την ανάγκη να υπάρξει αμοιβαία εμπιστοσύνη και παραδεχόμενος ότι στο πρόσφατο παρελθόν αυτή κλονίστηκε με διάφορες «λεκτικές υπερβολές».
«Η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι κάτι το οποίο είναι απαραίτητο στην πολιτική και τη διπλωματία και πρέπει να αποτελεί το θεμέλιο που επειγόντως χρειαζόμαστε», σημείωσε.
Ακόμη, τόνισε ότι πρέπει να στρωθεί ο δρόμος για την αποκατάσταση των καλών φιλικών σχέσεων των δύο χωρών που υπήρξαν στο παρελθόν και πρέπει να υπάρξουν και στο μέλλον, ενώ μίλησε για λάθος αντιλήψεις που είχαν στο παρελθόν οι Γερμανοί για τους Έλληνες και οι Έλληνες για τους Γερμανούς
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊνμάγερ ήταν «έντιμες οι συζητήσεις» που είχαν Ελλάδα και Γερμανία τους προηγούμενους μήνες, «όταν οξύνθηκαν τα πράγματα», αλλά τελικά υπήρξε συνεννόηση.
Εξάλλου, εξέφρασε τον απόλυτο σεβασμό του Βερολίνου στην Ελλάδα για τη δύναμή της να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, για όσα έχει καταφέρει έως σήμερα και για τις επιβαρύνσεις που έχουν επωμιστεί οι Έλληνες.
Αναφερόμενος στις συζητήσεις που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο κ. Σταϊνμάγερ είπε ότι βεβαιώθηκε πως η χώρα παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της και πως προτίθεται να υλοποιήσει στο μέλλον τα συμφωνηθέντα.
Από την πλευρά του ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι «το προσφυγικό δεν θα γίνει αφορμή καταπάτησης της ελληνικής κυριαρχίας» και αποσαφήνισε ότι για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών θα πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία.
Παράλληλα στάθηκε στη σημασία της καταγραφής και ταυτοποίησης των προσφύγων ήδη στην Τουρκία και από εκεί την ανακατανομή τους στην Ευρώπη ώστε να μην κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.
Ως τρίτη βασική παράμετρο ο κ. Κοτζιάς ανέφερε την ανάγκη συντονισμού και δίωξης των «συστημάτων εμπορίου ψυχών» που βρίσκονται, όπως είπε, στην απέναντι πλευρά, εκεί που είναι η αφετηρία, ενώ παράλληλα τόνισε τον κίνδυνο των νέων κυμάτων από 300.000 πρόσφυγες, που ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τους καταυλισμούς της Ιορδανίας και Λιβάνου, λόγω της οικονομικής εξαθλίωσης στην οποία αναγκάζονται να βιώνουν (με 43 σεντς την ημέρα) με αποτέλεσμα να μην παραμένουν κοντά στις εστίες τους.
Ο κ. Κοτζιάς έκανε έκκληση, επίσης, «να μην παίζουν κάποιοι με τη φωτιά», έχοντας επαφές με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, και ανέφερε τους κινδύνους αποσταθεροποίησης όλης της περιοχής από μία ενδεχόμενη άτακτη κατάρρευση του Αιγυπτιακού καθεστώτος.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι η Ελλάδα υποφέρει από μεγάλες ροές προσφύγων και παίρνει όλα τα δυνατά μέτρα με τεράστιο δημοσιονομικό κόστος. Σχετικά με τον συσχετισμό του προσφυγικού βάρους και του σκληρού οικονομικού προγράμματος που έχει να εφαρμόσει η Ελλάδα, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα των κόκκινων δανείων σε αντιπαράθεση με τη δημιουργία στέγης για τους 50.000 πρόσφυγες.