Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Εκλογικό σκηνικό με σκάνδαλα, παροχές και δεσμεύσεις περί εξάντλησης της τετραετίας στήνει η κυβέρνηση, αναμένοντας την απόφαση των Θεσμών για τα συντάξεις και τη Συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση προς το τέλος Ιανουαρίου, για να λάβει τις οριστικές της αποφάσεις σε ό,τι αφορά τον ακριβή χρόνο των εκλογών.
Έχοντας πραγματικό ορίζοντα ενός διμήνου, για να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς, το Μαξίμου προσπαθεί να τοποθετήσει στο επίκεντρο της δημόσιας ζωής τη σκανδαλολογία, την οποία επιστρατεύει προκειμένου ν’ αποκομίσει οφέλη από την εμπλοκή στελεχών των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την ίδια στιγμή επιχειρεί να υποβαθμίσει υποθέσεις με οσμή σκανδάλων που αγγίζουν τη δική της περίοδο, όπως οι καταγγελίες Καμμένου στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά την οποία αναγκάστηκε σε παραίτηση ο πρώην υπουργός Νίκος Κοτζιάς, όταν αλληλοκατηγορήθηκε για διαφθορά, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.
Η επικείμενη πρόταση της πλειοψηφίας για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για πέντε πρώην υπουργούς Υγείας, μετά την προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου, είναι η αρχή του κυβερνητικού σχεδίου το οποίο στοχεύει να περάσει την προεκλογική μάχη και μέσα από τη Δικαιοσύνη, δημιουργώντας συνθήκες ακραίας πόλωσης στο πολιτικό σκηνικό.
Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να παίρνει αποστάσεις δημοσίως από τις εξελίξεις στην έρευνα υποθέσεων με οσμή σκανδάλων, στην αντιπολίτευση υπάρχει βεβαιότητα ότι στόχος της είναι οι δίκες πολιτικών προσώπων μέσα στην επικείμενη προεκλογική περίοδο. Με αυτόν τον τρόπο άλλωστε έχουν διαβάσει τη δήλωση Πολλάκη «πρέπει να βάλουμε κάποιους φυλακή για να πάρουμε την εξουσία σε αυτόν τον τόπο».
Η απάντηση του κ. Τζανακόπουλου στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί πολιτικών διώξεων «και οι Τσοχατζόπουλος και Παπαντωνίου μιλούσαν για σκευωρία, δεν μου λέει κάτι αυτό», δεν είναι μόνο επιβεβαιωτική του πολιτικού σχεδίου που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αλλά και αποκαλυπτική της προσπάθειας επηρεασμού της δικαιοσύνης, σημειώνουν πηγές της αντιπολίτευσης. Απώτερος σκοπός η ενοχοποίηση των πολιτικών χώρων τόσο της Ν.Δ. όσο και του Κινήματος Αλλαγής.
Αυτό το σχέδιο θα αποτελέσει και τον παρονομαστή της συζήτησης στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με την κυβέρνηση να ζητά συναίνεση, ενώ η κυβέρνηση επενδύει πολιτικά στην νομοθέτηση των μέτρων που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.
Στη Βουλή έρχεται το πρώτο από τα νομοσχέδια για την επιστροφή των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια (γιατροί ΕΣΥ, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί και ένστολοι), θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά και για φοροελαφρύνσεις που θα ισχύσουν από το 2020, ενώ δεν έχουν βρει ακόμα λύση για την υπόθεση των αναδρομικών των συνταξιούχων, μετά την απόφαση του ΣτΕ το οποίο έχει κρίνει αντισυνταγματικές τις μειώσεις του 2011 και του 2012, που έχουν κόστος 11,5 δισ. ευρώ, με τον κ. Τζανακόπουλο να επιμένει ότι δεν υπάρχει θέμα αναδρομικών των συνταξιούχων.
Εύθραυστη ενότητα
Βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι να δείχνει ενωμένη και συμπαγής, στο δρόμο προς τις κάλπες. Τελευταίο κρούσμα τα …μαχαίρια που βγήκαν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΡΤ με τον υπουργό Νίκο Παππά να δέχεται απανωτά χτυπήματα από συντρόφους του υπουργούς και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Αφορμή, για άλλη μία φορά, στάθηκε η κατάσταση που επικρατεί στην ΕΡΤ, για την οποία δυσφορεί ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να αναφερθεί ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μία αντιπαράθεση Φίλη – Παππά και είναι χαρακτηριστικό ότι τις ίδιες θέσεις με τον κ. Φίλη για την ΕΡΤ, εκφράζουν στο παρασκήνιο πολλοί πρωτοκλασάτοι υπουργοί όπως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, ακόμα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.