Skip to main content

Φως στο παρασκήνιο του ναυαγίου με τον Αποστολάκη

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου

Νέα στοιχεία για το χρονικό της παρολίγον υπουργοποίησης του ναυάρχου εν αποστρατεία Ευάγγελου Αποστολάκη ήρθαν χθες στο φως μετά και τη σχετική τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επικουρική ασφάλιση.

Ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι είχε ενημερωθεί ήδη από την Δευτέρα 23 Αυγούστου από τον ίδιο τον κ. Αποστολάκη για την πρόταση που του είχε γίνει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Από την προηγούμενη Δευτέρα γνώριζα, ήμουν ενήμερος για τις προθέσεις του» σημείωσε χαρακτηριστικά στην Ολομέλεια της Βουλής αναφερόμενος στον πρωθυπουργό. Εκείνη την ημέρα, όπως έγινε γνωστό, άνθρωπος «πολύ κοντά στο περιβάλλον Μητσοτάκη» προσέγγισε τον ναύαρχο Αποστολάκη και του ζήτησε να αναλάβει αναπληρωτής (και όχι υπουργός) Πολιτικής Προστασίας αντικαθιστώντας τον απερχόμενο υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά. Ο κ. Αποστολάκης από την πλευρά του φέρεται να έθεσε ως μια από τις προϋποθέσεις για την αποδοχή της εν λόγω πρότασης και την ύπαρξη διακομματικής συναίνεσης που θα εκφραζόταν μέσω της σύμφωνης γνώμης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΚΙΝΑΛ.

Δύο ημέρες μετά και συγκεκριμένα την Τετάρτη 25 Αυγούστου ο κ. Τσίπρας σε τοποθέτηση του στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών οριοθέτησε ουσιαστικά το πλαίσιο της συναίνεσης που ήταν διατεθειμένος να παράσχει για ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής στο τιμόνι της Πολιτικής Προστασίας. Ειδικότερα ζήτησε να υιοθετηθεί η Πρόταση Νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας που θα την στελεχώνουν πρόσωπα κοινής αποδοχής. Πρόσθετη προϋπόθεση για το τελικό «ναι» ήταν κατά τον κ. Τσίπρα και η ύπαρξη διακομματικής συμφωνίας ώστε να παραμείνουν τα ίδια πρόσωπα στη θέση τους ανεξαρτήτως κυβέρνησης, κάτι που είχε κατατεθεί δημοσίως από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στη Συνέντευξη Τύπου της 10ης Αυγούστου μετά τις πυρκαγιές.

Η ακραία αντιπαράθεση που σημειώθηκε όμως στη Βουλή στις 25 Αυγούστου και οι  σκληρές εκατέρωθεν επιθέσεις των πολιτικών αρχηγών για τους νεκρούς στο Μάτι και για την τεράστια οικολογική καταστροφή του φετινού καλοκαιριού δημιούργησαν την αίσθηση ότι δεν επρόκειτο να υπάρξει συνέχεια στο ενδεχόμενο υπουργοποίησης του κ. Αποστολάκη. Η εικόνα αυτή ενισχύθηκε και από τη σιγή ιχθύος που υπήρχε από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου σχετικά με την υπόθεση Αποστολάκη. «Επί μια εβδομάδα δεν σήκωσε ούτε το τηλέφωνο…» ανέφερε χθες στη Βουλή ο κ. Τσίπρας δείχνοντας ότι ανέμενε ενημέρωση από τον πρωθυπουργό σχετικά με την πρόταση που είχε καταθέσει το περιβάλλον του στον πρώην υπουργό της κυβέρνησής ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως τελικά η κυβέρνηση επανήλθε το πρωί της Τρίτης με ένα νέο σχέδιο που αυτή τη φορά προέβλεπε να αναλάβει ο κ. Αποστολάκης θέση υπουργού Πολιτικής Προστασίας κάτι που σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου έγινε κατόπιν σχετικού αιτήματος του πρώην υπουργού Άμυνας. Μάλιστα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη σχετική απόφασή της στον ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν τις 11:00 της Τρίτης με τηλεφώνημα του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρη Δημητριάδη, στον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Μιχάλη Καλογήρου. Λίγα λεπτά μετά ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε την επικείμενη υπουργοποίηση του κ. Αποστολάκη στη Φώφη Γεννηματά, διότι ο κ. Δημητριάδης δεν κατόρθωνε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου της, Μανώλη Όθωνα. Και στις 11:00 ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ανακοίνωσε το όνομα του κ. Αποστολάκη δίνοντας στη δημοσιότητα τη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Ωστόσο, πριν από τις δηλώσεις του κ. Οικονόμου ο κ. Αποστολάκης φέρεται να είχε στείλε SMS στο γαλάζιο στέλεχος που τον είχε προσεγγίσει εξ αρχής λέγοντάς του ότι δεν επιθυμούσε να ανακοινωθεί η συμμετοχή του στην κυβέρνηση δίχως τη ρητή συναίνεση του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά. Οι σαφείς όσο και επίσημες ανακοινώσεις, όμως, του κυβερνητικού εκπροσώπου προκάλεσαν «συναγερμό» στον ΣΥΡΙΖΑ και δημιούργησαν την αίσθηση ότι ο κ. Αποστολάκης είχε υπαναχωρήσει τελικά από τον όρο να είναι υπουργός κοινής αποδοχής. Το αποτέλεσμα ήταν πηγές της Κουμουνδούρου να εξαπολύσουν εκείνο το μεσημέρι οξύτατη επίθεση στον κ. Αποστολάκη με αναφορές σε «αποστασία» και σε αυστηρή κρίση της ιστορίας.

Το τέλος της σύντομης όσο και πρωτοφανούς τρικυμίας ήρθε λίγο αργότερα όταν ο κ. Αποστολάκης συνομίλησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και του ανακοίνωσε ότι δεν αποδέχεται το υπουργείο προκαλώντας αυτή τη φορά την μήνι και του κυβερνητικού εκπροσώπου που τον χαρακτήρισε «κατώτερο των περιστάσεων». Η οργή του Μεγάρου Μαξίμου μεταδόθηκε δε σε λίγα λεπτά και στη γειτονική Προεδρία της Δημοκρατίας η οποία προχώρησε αμέσως σε αιχμηρές διαρροές σχετικά με τις συνεννοήσεις που είχαν γίνει με τον κ. Αποστολάκη για την παρουσία του ίδιου και της συζύγου του στην τελετή ορκωμοσίας.