Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ για ΕΣΡ: Καμία δικαιολογία για την αντιπολίτευση

«Η συνέχιση της άρνησης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, το μόνο που θα καταδεικνύει είναι την επιδίωξη για τη συνέχιση της ασυδοσίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο εξηγεί ότι υπό το φως των εξελίξεων σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ, οι αρμοδιότητες για τη διεξαγωγή νέου διαγωνισμού θα περάσουν με νέα νομοθετική πρωτοβουλία εξ ολοκλήρου στο ΕΣΡ και συνεπώς «δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για την αντιπολίτευση».

Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι είναι αναγκαία μία νομοθετική παρέμβαση, η οποία θα καλύπτει το νομικό κενό μη αδειοδότησης και μη συγκρότησης του ΕΣΡ, από τώρα μέχρι και τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και καλεί την κυβέρνηση  να προχωρήσει τάχιστα σε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία.

Σχολιάζοντας την επιλογή του Βύρωνα Πολύδωρα για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ, το Πολιτικό Συμβούλιο αναφέρει ότι ο υποψήφιος πρόεδρος «προέρχεται από τη δεξιά παράταξη, δεν είναι πολιτικός φίλος του ΣΥΡΙΖΑ» κάνοντας λόγο για «πρόταση στο πλαίσιο της αναζήτησης συναινέσεων». Υπογραμμίζει παράλληλα ότι «η Ν.Δ. έχει την ευκαιρία αλλά και τη συνταγματική υποχρέωση να προσέλθει στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής και να συμβάλλει στη συγκρότηση του ΕΣΡ».

Στην ανακοίνωση το Π.Σ. του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι οι διαρκείς παρατάσεις λειτουργίας χωρίς άδεια και χωρίς την καταβολή σχετικού τιμήματος, καθώς και η μη διεξαγωγή διαγωνισμού ήταν πολιτικές επιλογές τις οποίες χαρακτηρίζει ως «επιλογές διαιώνισης ενός καθεστώτος υποκλοπής του αέρα της χώρας και σκανδαλώδους εύνοιας όσων επιχειρηματικών συμφερόντων κατάφεραν να εκπέμπουν πανελλαδικά».

Επισημαίνεται ότι αποδείχτηκε ότι «το δημόσιο μπορεί να εισπράξει χρήματα, ότι μπορεί να διοργανώσει διαγωνισμό και ότι μπορεί να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο». Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι αποδείχτηκε και έγινε παραδεκτό και από την ίδια την αντιπολίτευση ότι έπρεπε να έχει γίνει διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και να έχει εισπραχθεί το αντίτιμο της χρήσης δημόσιων συχνοτήτων εδώ και 27 χρόνια και καταλήγει ότι «οι πολιτικές ευθύνες όσων αδράνησαν, συναλλάχθηκαν πολιτικά και επέβαλλαν το καθεστώς της αεροπειρατείας στην Ελλάδα είναι απαράγραπτες».