Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Η επικείμενη πρόταση της πλειοψηφίας για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για πέντε πρώην υπουργούς Υγείας, μετά την προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του, είναι η αρχή του κυβερνητικού σχεδίου που στόχο έχει να περάσει την προεκλογική μάχη και μέσα από τη Δικαιοσύνη, δημιουργώντας συνθήκες ακραίας έντασης στο πολιτικό σκηνικό.
Στο πλαίσιο αυτό, στα σχέδια της κυβέρνησης, μετά τις υποθέσεις ΚΕΕΛΠΝΟ, Ερρίκος Ντυνάν, Φαρμακευτική Δαπάνη και Αρθροσκοπήσεις, είναι η σύσταση προανακριτικής επιτροπής και για τον Γιάννο Παπαντωνίου, με τις υποθέσεις της Novartis και των δανείων των κομμάτων, να ακολουθούν.
Αποκρούοντας τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί βιομηχανίας πολιτικών διώξεων στο πλαίσιο του δόγματος Πολάκη «αν δεν βάλουμε κάποιους φυλακή, δεν θα πάρουμε ποτέ την εξουσία σε αυτή τη χώρα» το οποίο επιβεβαίωσε λίγες ημέρες αργότερα και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, η κυβέρνηση συνεχίζει τον σχεδιασμό της, βάζοντας τον Αλέξη Τσίπρα στο κέντρο του κάδρου της επίθεσης κατά του «παλαιού, διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος».
Έχει ήδη προγραμματιστεί σε ποιες συνεδριάσεις της Βουλής θα μιλήσει ο πρωθυπουργός ενόψει της σύστασης προανακριτικής για τους πέντε πρώην υπουργούς Υγείας, την ίδια ώρα που στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διευκρινίζουν ότι τα πορίσματα των εξεταστικών είτε είναι ήδη, είτε πρόκειται να παραδοθούν στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να απαντήσουν και στα περί «πολιτικού σχεδίου διώξεων».
Ο όλος σχεδιασμός δεν γίνεται σε πολιτικό κενό. Χθες το βράδυ η κυβέρνηση ενημερώθηκε ότι ο Ζόραν Ζάεφ ήρθε σε συμφωνία για τις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών, με τους οκτώ βουλευτές του VMRO που έφτιαξαν τη δική τους κοινοβουλευτική ομάδα και κινούνται πλέον ως ανεξάρτητοι. Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα στα Σκόπια προχωρούν και η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή το αργότερο μέσα στον Ιανουάριο, ίσως και νωρίτερα.
Οι ενδοκυβερνητικοί κραδασμοί όπως η διαφωνία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης ή ο καβγάς Γεροβασίλη – Παπακώστα για τις κρίσεις στην ΕΛΑΣ, δεν απασχολούν σε αυτήν τη φάση το Μαξίμου.
Η ανησυχία έγκειται στο κλίμα που επικρατεί στην οικονομία, που δεν προσφέρεται για βασικό προεκλογικό αφήγημα όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί.
Η δημοσιοποίηση της έκθεσης «Doing Business 2019» της Παγκόσμιας Τράπεζας όπου η Ελλάδα έχασε άλλες πέντε θέσεις, αποτελεί τον πλέον αναγνωρίσιμο παγκοσμίως δείκτη για το επενδυτικό κλίμα και αποτέλεσε καίριο κτύπημα στο κυβερνητικό αφήγημα για δήθεν βελτίωση της οικονομίας.
Οι χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέφρι Ράις ότι η περικοπή των συντάξεων και η μείωση του αφορολογήτου είναι αναγκαία μέτρα προκειμένου να δημιουργηθεί ο δημοσιονομικός χώρος που θα δώσει στην κυβέρνηση το δικαίωμα να προχωρήσει σε αναπτυξιακά μέτρα (σ.σ. εννοεί τα λεγόμενα αντίμετρα που η κυβέρνηση έχει ξεχάσει, προπαγανδίζοντας μόνο το θέμα των συντάξεων για προεκλογικούς λόγους) κλονίζουν το κυβερνητικό αφήγημα για την οικονομία και τις δυνατότητές της.
Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει σήμερα να υποβαθμίσει τις συστάσεις του ΔΝΤ και θα επιχειρήσει να εστιάσει στην αναφορά του κ. Ράις ότι οι διαπραγματεύσεις για τα δημοσιονομικά της χώρας αφορά πλέον τους Ευρωπαίους και την Ελλάδα διότι το Ταμείο δεν μετέχει πλέον στο πρόγραμμα. Η κυβέρνηση όμως γνωρίζει πολύ καλά ότι οι επενδυτές ακούν με μεγάλη προσοχή τη γνώμη του ΔΝΤ και η γραμμή «δεν έχει σημασία τι λέει το ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία», παραπέμπει στην τακτική της στρουθοκαμήλου.
Στην κυβέρνηση γνωρίζουν επίσης, ότι παρά τον μειωμένο ρόλο του ΔΝΤ, τα όσα είπε ο κ. Ράις χθες, θέτουν σε κίνδυνο τις φοροελαφρύνσεις που έχει υποσχεθεί ο κ. Τσίπρας από τη ΔΕΘ, λόγω έλλειψης δημοσιονομικού χώρου.
«Μαξιλάρι» και παροχές
Αντίστοιχου παρονομαστή, είναι και η «άνεση» της κυβέρνησης πως με το «μαξιλάρι» των 24 δισ. ευρώ δεν έχει ανάγκη να βγει στις αγορές, άρα ούτε βιάζεται ούτε ενοχλείται από το γεγονός ότι ο δανεισμός συνεχίζει να είναι πολύ ακριβός για το ελληνικό κράτος και εκτός μνημονίων, αποδεικνύοντας ότι ταυτόχρονα αδιαφορεί για τον ιδιωτικό τομέα που όσο οι τιμές των ελληνικών ομολόγων παραμένουν υψηλές και απαγορευτικές για το κράτος, τόσο οι ελληνικές επιχειρήσεις αδυνατούν να δανειστούν άρα και να αναπτυχθούν.
Ο σχεδιασμός ωστόσο δεν εγκαταλείπεται, έχει στρατηγικό στόχο την ανάκτηση της πρωτοβουλίας των κινήσεων από την πλευρά της κυβέρνησης και σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να νομοθετήσει και να επικοινωνήσει και παροχές, όπως η επιστροφή των αναδρομικών σε στρατιωτικούς – ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, γιατρούς ΕΣΥ, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, προσλήψεις μόνιμου και εποχικού προσωπικού σε δήμους και φορείς του Δημοσίου, οι 120 δόσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους δεν εντάσσονται στη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, καταβολή επιστροφών φόρου εισοδήματος μέχρι 10.000 ευρώ, το κοινωνικό μέρισμα σε συγκεκριμένες ομάδες από το υπερπλεόνασμα του προϋπολογισμού, και το έκτακτο επίδομα νεανικής αλληλεγγύης για μη επιδοτούμενους ανέργους του ΟΑΕΔ ηλικίας 18 έως 24 ετών και φτάνει τα 400 ευρώ ανά άτομο.