«Η απόφαση του ΣτΕ δημιουργεί αίσθημα αδικίας» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και τόνισε ότι η κυβέρνηση «είναι προετοιμασμένη», προαναγγέλλοντας την κατάθεση τη Δευτέρα στη Βουλή ρύθμισης – γέφυρα, μέχρι να ρυθμιστεί οριστικά το τηλεοπτικό τοπίο.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, στον απόηχο της απόφασης του ΣτΕ, το οποίο έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, υπογράμμισε επιπλέον ότι «τις κυβερνήσεις δεν τις ρίχνουν δικαστικές αποφάσεις», συμπληρώνοντας ότι «η αεροπειρατεία στην Ελλάδα δεν θα συνεχιστεί». Κάλεσε επίσης «όσους ονειρεύονται σενάρια πολιτικής αποσταθεροποίησης, να αλλάξουν πλευρό».
«Δεν υπάρχει περίπτωση να συνεχιστεί το τζάμπα»
«Κάποιοι είχαν επιθυμία να συνεχιστεί το τζάμπα. Δηλώνουμε ευθαρσώς: Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Ούτε οι συχνότητες της χώρας είναι δωρεάν, ούτε η αεροπειρατεία θα συνεχιστεί, ούτε θα λειτουργούν τα κανάλια χωρίς προϋποθέσεις. Θα έχουμε όλοι την ευκαιρία να συζητήσουμε στην Βουλή και θα αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του» τόνισε ο κ. Παππάς.
Ο υπουργός Επικρατείας, συνέχισε, αναφέροντας «ο διαγωνισμός που εμείς διοργανώσαμε έφερε 255 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο Ταμείο, στα επόμενα δύο χρόνια σε μια πάρα πολύ κρίσιμη, δύσκολη για την πατρίδα και τα δημόσια οικονομικά, φάση. Δυστυχώς υπήρξε αυτή η απόφαση. Είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση προφανώς. Εϊναι όμως και άδικη και δικαίως, νομίζω, δημιουργεί τέτοια αισθήματα στον ελληνικό λαό».
«Ας μην κάνουν όνειρα αποσταθεροποίησης»
Ερωτηθείς αν αισθάνεται ότι ηττήθηκε και αν θα παραιτηθεί, όπως ζητεί η αντιπολίτευση, ο κ. Παππάς είπε «είχαμε διαβλέψει εδώ και αρκετές μέρες ότι εκτιμούν και προσπαθούν κάποιοι να προκαλέσουν πολιτική αποσταθεροποίηση μέσω δικαστικών αποφάσεων. Τους ενημερώνουμε λοιπόν ότι οι κυβερνήσεις δεν τις ρίχνουν δικαστικές αποφάσεις. Τις κυβερνήσεις τις ανεβάζουν ή τις ρίχνουν οι εκλογές, η βούληση του λαού και η δεδηλωμένη στην Βουλή. Ας μην κάνουν όνειρα αποσταθεροποίησης».
Αναφερόμενος στη ρύθμιση που θα φέρει την Δευτέρα η κυβέρνηση, είπε «αναμένουμε να δούμε το σκεπτικό της απόφασης και η ρύθμιση θα είναι ρύθμιση-γέφυρα μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός κατά πως θα το προβλέπει το σκεπτικό της απόφασης».
«Όποιοι κάνουν όνειρα παλινόρθωσης του καθεστώτος της ασυδοσίας, τους λέμε με τρόπο καθαρό να το ξεχάσουν. Μπορεί να καθυστέρησε για λίγο η προσπάθεια να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο. Και τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο θα μπει και δωρεάν οι καβαλάρηδες των συχνοτήτων δεν θα μπορούν να τις χρησιμοποιούν και οι όροι θα είναι πάρα πολύ αυστηροί. Όσοι ονειρεύονται σενάρια πολιτικής αποσταθεροποίησης τους λέμε να αλλάξουν πλευρό. Αυτό και τίποτα άλλο» υπογράμμισε ο κ. Παππάς.
Ερωτηθείς για το τίμημα της προσωρινής άδειας και τις προϋποθέσεις του προγράμματος και των εργαζομένων, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε αναφέροντας ότι «έγινε ένας διαγωνισμός ο οποίος έδωσε ντε φάκτο, ένα τίμημα, μια αποτίμηση για την αξία που είναι διατεθιμένοι να πληρώσουν αυτοί που χρησιμοποιούν τις δημόσιες συχνότητες σε πανελλαδική εμβέλεια. Συνεπώς το τίμημα θα πρέπει να είναι ανάλογο και να φέρνει στο δημόσιο αντίστοιχα έσοδα. Επαναλαμβάνω: Ούτε το τζάμπα θα υπάρχει, ούτε το επάγγελμα του καναλάρχη θα είναι κλειστό και αποκλειστικό προνόμιο ενός κλάμπ».
«Λέω κάτι τελευταίο και είμαι σαφής: Αυτήν την στιγμή με βάση την απόφαση του ΣτΕ γυρίζουμε σε καθεστώς το οποίο το ίδιο το ΣτΕ έχει χαρακτηρίσει αντισυνταγματικό» κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας.
Μαξίμου: Με αντίτιμο οι προσωρινές άδειες
Με τη νομοθετική πρωτοβουλία που προανήγγειλε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στη δήλωσή της και μέχρι να υπάρξει αδειοδότηση από το ΕΣΡ, όποιος θέλει να εκπέμπει θα πρέπει να πάρει βεβαίωση προσωρινής άδειας, ανέφεραν εξάλλου πηγές της κυβέρνησης.
Οι ίδιες πηγές συμπλήρωσαν ότι, για να πάρει κάποιος την προσωρινή άδεια, θα πρέπει να πληρώσει και να τηρήσει τις νόμιμες προϋποθέσεις για απασχόληση, υποδομές και πρόγραμμα.