Skip to main content

Μίνι σύνοδος για το προσφυγικό με αμφίβολο αποτέλεσμα

Του Νίκου Μπέλλου

Βρυξέλλες,

Τη διαχείριση της κρίσης του προσφυγικού που μοιάζει ανεξέλεγκτη, με μια μέθοδο που δημιουργεί ερωτηματικά, επιδιώκει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει συγκαλέσει για σήμερα το απόγευμα στην έδρα της Επιτροπής μια μίνι σύνοδο κορυφής Ευρωπαίων ηγετών.

Ο κ. Γιούνκερ ανέλαβε μια πρωτοβουλία για ένα θέμα που εκ πρώτης όψεως αφορά τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος αν και οι πληροφορίες τον φέρουν ιδιαίτερα δυσαρεστημένο, κλήθηκε την τελευταία στιγμή και θα συμμετάσχει στη συνάντηση.

Αναφορικά με τη συμμετοχή, το κριτήριο των προσκλήσεων ήταν η έκθεση των χωρών στο προσφυγικό, είτε ως χώρες εισόδου, είτε ως χώρες τελικού προορισμού. Κλήθηκαν, λοιπόν οι ηγέτες της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας, της Ουγγαρίας, της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας, η λουξεμβουργιανή Προεδρία και η Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες του ΟΗΕ. Από τρίτες χώρες κλήθηκαν και θα παραστούν οι ηγέτες της Αλβανίας, της ΠΓΔΜ και της Σερβίας.

Μεγάλοι απόντες, χωρίς να έχουν δοθούν εξηγήσεις για τους λόγους της μη πρόσκλησης, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Ιταλίας Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.  

O περιορισμένος αριθμός ηγετών χαμηλώνει και τις προσδοκίες αυτής της συνάντησης, άλλωστε για μια πολιτική δήλωση -δέσμευση μιλάμε και όχι για μεγάλες αποφάσεις.

Ο κυριότερος στόχος του κ. Γιούνκερ είναι να δεσμευθούν οι συμμετέχοντες να μην στέλνουν τους πρόσφυγες από τα σύνορα μιας χώρας σε εκείνα της άλλης, αλλά να τους καταγράφουν στην πρώτη χώρα εισόδου, να υποβάλουν αίτημα ασύλου και από εκεί και πέρα να γίνεται η μετεγκατάστασή τους.

Ωστόσο, στην πράξη κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο χωρίς τη συνεργασία της Τουρκίας, η οποία εδώ και μέρες ζητάει ανταλλάγματα για να συμφωνήσει σε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης, στο οποίο η ίδια θα δεσμεύεται να επιβλέπει τα σύνορά της, ώστε να κλείσει η είσοδος των προσφύγων προς την Ελλάδα και από εκεί στις ευρωπαϊκές χώρες.

Η Τουρκία ζητάει οικονομικά και πολιτικά ανταλλάγματα, μεταξύ των οποίων 3 δισ. ευρώ ετησίως, κατάργηση βίζας για τους υπηκόους της που ταξιδεύουν στην ΕΕ και επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους. Με εξαίρεση τα χρήματα, που αν και είναι πολλά μπορεί να τα πάρει, τα άλλα ανταλλάγματα δεν μπορούν να ικανοποιηθούν άμεσα, όπως ζητάει η Αγκυρα.

Από την  άλλη, η πρωτοβουλία Γιούνκερ θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση και στη χώρα μας, από την οποία εισέρχονται οι πρόσφυγες στο ευρωπαϊκό έδαφος. Αν εμείς υποχρεωθούμε να κρατάμε όσους μπαίνουν και να μην τους στέλνουμε μέσω Δυτικών Βαλκανίων στον Βορρά, θα βρεθούμε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα σε μια κατάσταση που δεν θα είναι διαχειρίσιμη.  Λένε στις Βρυξέλλες ότι από τα κέντρα υποδοχής που θα καταγράφονται θα γίνεται η μετεγκατάστασή τους στην υπόλοιπη Ευρώπη. Εδώ μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και στην Ε.Ε. υπάρχει μια δέσμευση να πάρουν τα επόμενα δύο χρόνια από την Ελλάδα και την Ιταλία στην καλύτερη περίπτωση 160.000 πρόσφυγες. Επιπλέον, ακόμη και για τους 160.000 πολιτική δέσμευση υπάρχει, γιατί η πρόταση της Κομισιόν για ποσόστωση ανά χώρα απορρίφθηκε και εναπόκειται στην καλή θέληση των κυβερνήσεων για το αν θα πάρουν και πόσους πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία.