Skip to main content

Εντείνονται οι πιέσεις στην κυβέρνηση

Αντιμέτωπη με τον χρόνο που πιέζει ασφυκτικά, τις απαιτήσεις της τρόικας, την πίεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνδυασμό με τα δημοσκοπικά ευρήματα, τα δικά της εσωτερικά προβλήματα και την καθυστέρηση στη λήψη σημαντικών αποφάσεων βρίσκεται η κυβέρνηση.

Το τοπίο γύρω από την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα είναι θολό. Οι δανειστές από τη συνάντηση στο Παρίσι, είχαν ζητήσει συγκεκριμένο πλαίσιο για το «τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει η κυβέρνηση», αλλά μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός, αφού ακόμη και σε κομβικά υπουργεία, όπως το Ανάπτυξης, υπάρχει αλλαγή ηγεσίας.

Την ίδια ώρα και παρά τις Πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα αφήσει την προεδρική εκλογή να γίνει παράγοντας πολιτικής αστάθειας, πληθαίνουν τα δείπνα και οι συναντήσεις με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα.

Ακόμη και η μετάβαση Δένδια στο υπουργείο Άμυνας έγινε αντικείμενο εσωκομματικών σχολίων με φόντο τη «μάχη» της διαδοχής στη Ν.Δ.. Στο Μαξίμου υπάρχει δυσαρέσκεια και για τις «γαλάζιες» φωνές που πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα και ζητούν να ανοίξει δίαυλος συνεννόησης με την Κουμουνδούρου, ακόμη και συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού.

Συνεργάτες του κ. Σαμαρά απαντούν ότι «δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο στην ατζέντα του Πρωθυπουργού» και τονίζουν ότι οι πρόσφατες συναντήσεις του κ. Τσίπρα, με τον Δ. Αβραμόπουλο και τον Γ. Στουρνάρα, όπως και η αυριανή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δείχνουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «δεν έχει καμία διάθεση να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου και απλά επιδιώκει, με κάθε τρόπο, να πείσει ότι είναι εν δυνάμει κυβέρνηση».

Ο σχεδιασμός του Μαξίμου είναι η «σύγκρουση» με τον ΣΥΡΙΖΑ «επί τη βάσει των προτάσεων για την επόμενη ημέρα της χώρας» και φωνές για συνάντηση με τον κ. Τσίπρα «εκλαμβάνονται ως προσπάθεια για επιβολή μιας διαφορετικής, ενδεχομένως πιο κεντρώας, ατζέντας, η οποία ακόμη κι αν θέλαμε να την ακολουθήσουμε προσκρούει στην απόλυτη διάσταση απόψεων για την πορεία και το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας με τον ΣΥΡΙΖΑ», καταλήγει κυβερνητικό στέλεχος.

Ωστόσο, συνεχίζει το ίδιο στέλεχος, «ο χρόνος πιέζει, πρέπει να ληφθούν γρήγορα αποφάσεις για αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις, οι δανειστές θέλουν να παγώσουν κάθε συζήτηση για το χρέος μέχρι την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και η πολιτική αβεβαιότητα θα προκαλεί αστάθεια στις αγορές με τα επιτόκια να ‘‘απογειώνονται’’». Εντός αυτού του κλίματος αναζητούνται άμεσα απαντήσεις.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ