Skip to main content

Ν. Παναγιωτόπουλος: Στόχος η ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας

Tον διορισμό του Αθανάσιου Τσιόλκα στη θέση του προέδρου του Δ.Σ. και του Νικόλαου Κωστόπουλου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) ενέκρινε η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ο υπουργός εξέφρασε τη βούλησή του για την τόνωση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας. Όπως είπε, αναλαμβάνει μια καινούρια διοίκηση με πολλά «αγκάθια αλλά και προοπτικές», η οποία θα απολαύσει της συνδρομής του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ άμεσος στόχος είναι και η ενεργοποίηση του υπουργείου Οικονομικών από οικονομικό μέτοχο σε συμμέτοχο για την στήριξη της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας.

«Είναι στρατηγικής σημασίας για τις Ένοπλες Δυνάμεις να βασίζονται σε μια τουλάχιστον ανταγωνιστική κι επιβοηθητική του έργου τους αμυντική βιομηχανία. Μας απασχολεί τόσο η βιωσιμότητα των υφιστάμενων στοιχείων της αμυντικής βιομηχανίας, όσο και η επέκταση κι ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και σε νέες δραστηριότητες, όπως είναι η νέα γραμμή παραγωγής τού αμιγώς ελληνικής κατασκευής, μη επανδρωμένου οχήματος, το οποίο και δρομολογείται» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με τη βιωσιμότητα των ΕΑΣ, ο υπουργός είπε ότι μόλις αναλάβει η νέα διοίκηση, θα δει ποιά είναι η κατάσταση και θα σχεδιάσει τα επόμενα βήματα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι το υπουργείο Οικονομικών θα καταστεί συμμέτοχος με στόχο η εταιρεία να παραγάγει το έργο που μπορεί.

Αναφορικά με το ερώτημα περί της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι ο δημόσιος χαρακτήρας δεν είναι ούτε ταμπού, ούτε φετίχ, αλλά επισήμανε ότι είναι καλό μια ευρύθμως λειτουργούσα κι ανταγωνιστική εταιρεία της αμυντικής βιομηχανίας να είναι δημόσια. «Είναι γνωστό ότι επιδιώκεται η εξεύρεση επενδυτή για την αμυντική βιομηχανία, αλλά εγώ θα ήθελα να τη δω στο πλαίσιο μιας στρατηγικής συνεργασίας».

Όπως υπογράμμισε, δεν γίνεται μεν αποδέκτης συγκεκριμένων προτάσεων, αλλά θεωρητικώς αναζητούνται σχήματα. «Από κει και πέρα, θα θέλαμε τα ΕΑΣ να λειτουργούν και να μπορούν να υποστηρίξουν τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και να προσελκύσουν ως ανταγωνιστική εταιρεία και δουλειές από το εξωτερικό» κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Πηγή: ΑΜΠΕ