Skip to main content

Συνολικό πλέγμα δράσεων για το μεταναστευτικό

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Ένα ολοκληρωμένο πλέγμα δράσεων επεξεργάζεται η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό, που εξελίσσεται στη μεγαλύτερη «πρόκληση». Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν τα βήματα για την αποσυμφόρηση των νησιών και την αντιμετώπιση των αυξημένων ροών.

Το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί και στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας που θα πραγματοποιήσει «άτυπη» συνεδρίαση το Σάββατο. Στην κυβέρνηση δίνουν δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στον ρόλο που θα έχουν οι «γαλάζιοι» βουλευτές στο να παρουσιαστεί το σχέδιο για το μεταναστευτικό στις τοπικές κοινωνίες.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε χθες o υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφέροντας πως «το πρόβλημα στα νησιά είναι εκρηκτικό» και «έξω και πέρα από κάθε δυνατότητα διαχείρισης». Κατά την ομιλία του στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου επισήμανε πως «είναι αδύνατο να υπάρξει συνθήκη φιλοξενίας σε ανθρώπινο επίπεδο με αυτούς τους ρυθμούς. Πρόκειται για ανθρωπιστική καταστροφή και κοινωνικό όλεθρο». 

Η κυβέρνηση μιλά για ένα εθνικό θέμα και ρίχνει το βάρος στην αποσυμφόρηση των νησιών. Μέσα στον μήνα αναμένεται η μετεγκατάσταση άλλων 4.000 ατόμων από τα νησιά στην ενδοχώρα, ενώ ο αριθμός αυτός θα φτάσει τις 12.000 το Δεκέμβριο (και τις 20.000 μέχρι το Φεβρουάριο). Δίνεται προτεραιότητα στις οικογένειες που έχουν παιδιά και προέρχονται κατά τεκμήριο από περιοχές που τους δίνουν προσφυγικό προφίλ.

Με βάση τον σχεδιασμό, όσοι μετακινούνται από τα νησιά θα πηγαίνουν σε περιοχές που δεν είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες. Όπως έχει ανακοινωθεί, στόχος είναι ο αριθμός των μεταφερόμενων προσφύγων να μην ξεπερνά το 1% του πληθυσμού της συγκεκριμένης Περιφέρειας. Για παράδειγμα, υπάρχουν κάποιες περιοχές – όπως είναι η Κεντρική Μακεδονία και η Ήπειρος- που είναι πολύ κοντά στο 1% και λαμβάνεται υπόψη.

Οι πυλώνες

Το κυβερνητικό σχέδιο βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες:

1. Φύλαξη των συνόρων για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ροές. Είναι χαρακτηριστικό πως από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο έχουν υπάρξει 40.000 αφίξεις στα νησιά.

2. Χορήγηση ασύλου σε όσους το δικαιούνται με βάση το νέο πλαίσιο, που πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 68.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου, καθώς απαιτούνταν δύο με δυόμισι χρόνια για να εξεταστεί μια υπόθεση.

3. Κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν πόσα προαναχωρησιακά κέντρα θα γίνουν και σε ποιες περιοχές. Σε αυτά θα κατευθύνονται όσοι δεν δικαιούνται άσυλο, ενώ πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως θα μπορούσαν να δημιουργηθούν δέκα κέντρα το επόμενο διάστημα.

4. Επιστροφή όσων δεν δικαιούνται άσυλο. Με βάση το σχεδιασμό θα γίνουν 10.000 επιστροφές μέσα στο 2020. Κυβερνητικά στελέχη ασκούν κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια είχαν γίνει μόνο 1.800 επιστροφές.

Παράλληλα συνεχίζεται η προσπάθεια για διεθνοποίηση του θέματος, ενώ τονίζεται πως είναι αναγκαία η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Πάντως χθες ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε πως έστειλε επιστολή προς τους ομολόγους του για να αναλάβουν έναν αριθμό ασυνόδευτων ανηλίκων -που υπολογίζονται σε 4.000-, ωστόσο δεν υπήρξε ανταπόκριση. 

Κυβερνητικές πηγές μιλούν για «ένα συνολικό πλέγμα» που θα ανακοινωθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα.