Skip to main content

Kεντροδεξιό μήνυμα ενότητας το γεύμα Σαμαρά – Καραμανλή

Από την έντυπη έκδοση

Μήνυμα ενότητας αλλά και επανασυσπείρωσης στην κεντροδεξιά παράταξη εξέπεμψε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος συναντήθηκε με δική του πρωτοβουλία στο κέντρο της Αθήνας με τον προκάτοχό του στην ηγεσία της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Η κίνηση του κ. Σαμαρά αλλά και η επιλογή αμφότερων των πολιτικών ανδρών να συνφάγουν χθες το μεσημέρι στο εστιατόριο του Χίλτον σε κοινή θέα και όχι σε προσωπικό τους χώρο, ουσιαστικά σηματοδότησε την κήρυξη έναρξης της «πολιτικής εκστρατείας» της ΝΔ που αποσκοπεί στη συγκέντρωση του απαιτούμενου αριθμού των 180 βουλευτών για την προεδρική εκλογή του Μαρτίου. Ταυτόχρονα, όμως, απέστειλε και ένα ξεκάθαρο μήνυμα υπέρβασης της εσωστρέφειας προς όλα τα μέλη της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας εν όψει της κρίσιμης πολιτικής περιόδου των επόμενων μηνών.

Οι κ.κ. Σαμαράς και Καραμανλής συνομίλησαν επί περίπου 1,5 ώρα εφ’ όλης της ύλης και σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην πρωθυπουργός ρωτήθηκε από τον κ. Σαμαρά, αλλά διέψευσε συγκεκριμένα δημοσιεύματα που τον ήθελαν να μη θέτει εκ νέου υποψηφιότητα για βουλευτής στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές. Στο τραπέζι φέρεται να τέθηκε και το ζήτημα της προεδρικής εκλογής, χωρίς να επιβεβαιώνονται όμως οι πληροφορίες που ήθελαν τους δύο πολιτικούς άνδρες να συζητούν επί συγκεκριμένου προσώπου που θα προταθεί ως υποψήφιος από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Και τα δύο μέρη απέφυγαν, πάντως, τις διαρροές, αλλά δεν διαψεύστηκε ότι συζητήθηκε εκτενώς το θέμα των αντιδράσεων της Ελλάδας έναντι της τουρκικής στάσης στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο πρωθυπουργός θα έχει σήμερα το μεσημέρι συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, στο Μέγαρο Μαξίμου, με κύριο θέμα συζήτησης την επανέναρξη της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα, αλλά και το πρόσωπο που θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Αμυνας, λόγω της επικείμενης αποχώρησης του Δημήτρη Αβραμόπουλο που αναλαμβάνει επίτροπος στην Ε.Ε. από την 1η Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα τεθεί επί τάπητος και ο κατάλογος των καυτών ζητημάτων που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να αφαιρέσει από την ατζέντα της τρόικας, παρά το γεγονός ότι έχουν συμφωνηθεί να προωθηθούν.

Πρώτο στη λίστα των θεμάτων που θα επιχειρήσει να παραπέμψει στο μέλλον η κυβέρνηση είναι το ζήτημα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι η τρόικα τείνει ευήκοον ους. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι στο τραπέζι θα τεθεί και το ενδεχόμενο ενός μίνι ανασχηματισμού, με αφορμή την αποχώρηση του κ. Αβραμόπουλου, προκειμένου να απομακρυνθούν πρόσωπα τα οποία θεωρείται ότι «επιβραδύνουν» το κυβερνητικό έργο.

Επίθεση για τα περί «κουμπαρά»

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι επιθέσεις της κυβέρνησης προς την αξιωματική αντιπολίτευση σχετικά με το θέμα του υποτιθέμενου «κουμπαρά» που θα χρηματοδοτούσε την εξασφάλιση του απαιτούμενου αριθμού βουλευτών για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη χαρακτήρισε αστήρικτες τις καταγγελίες περί απόπειρας χρηματισμού βουλευτών εν όψει της προεδρικής εκλογής και καταλόγισε σε όσους διακινούν τέτοια σενάρια ότι «δηλητηριάζουν» την πολιτική ζωή του τόπου.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος είχε κληθεί ενώπιον του εισαγγελέα προκειμένου να διευκρινίσει δήλωση που της αποδίδεται, ότι δηλαδή «είναι δεδομένοι ή θα βρεθούν με κάθε τρόπο οι 180». Σύμφωνα με πληροφορίες, η κα Βούλτεψη διέψευσε ότι έχει προβεί επισήμως σε τέτοια δήλωση. Φέρεται μάλιστα να διευκρίνισε ότι το πνεύμα της σχετικής αναφοράς της ήταν ότι θα βρεθούν οπωσδήποτε 180 ευσυνείδητοι βουλευτές για να μη βάλουν τη χώρα σε περιπέτειες. Στο περιθώριο της κατάθεσής της η κα Βούλτεψη δήλωσε: «Οσοι με αστήρικτες καταγγελίες και χωρίς στοιχεία δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή της χώρας προσφέρουν ηθική νομιμοποίηση σε αυτούς που αντιμάχονται τη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό. Ολο αυτό γίνεται για καθαρά μικροπολιτικούς λόγους», δήλωσε. 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ[email protected]