Skip to main content

Κυπριακό: Σημασία έχει η καλή και όχι η βιαστική λύση, λέει ο Άιντε

Την εκτίμηση ότι είναι πολύ πιο σημαντικό να βρεθεί μια καλή λύση, αντί μια βιαστική λύση, εξέφρασε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ο οποίος είχε μακρά συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Πρέπει, σημείωσε, να βρεθεί μια λύση που να είναι πλήρως συμβατή με τις βασικές αρχές και αξίες της ΕΕ, με τα ανθρώπινα δικαιώματα και «δεν πρέπει να τεθούν σε κίνδυνο τα ατομικά δικαιώματα για τα συλλογικά».

«Την ίδια ώρα», προσέθεσε, «υπάρχουν συμβιβασμοί που πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η διζωνικότητα και η δικοινοτικότητα (της λύσης), αλλά δεν πρέπει ποτέ αυτό να γίνει σε βάρος των ατομικών δικαιωμάτων, είτε των Τουρκοκυπρίων είτε των Ελληνοκυπρίων».

Αναφορικά με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ο κ. Άιντε ανέφερε πως οι ηγέτες εισέρχονται τώρα στην, ίσως, εντατικότερη φάση των διαπραγματεύσεων.

Πρόσθεσε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος τους τελευταίους μήνες και «τώρα είμαστε στα βαθιά σε ένα από τα πιο δύσκολα θέματα, το περιουσιακό».

Όπως είπε σε αυτό το θέμα υπάρχει εδώ και πολλές δεκαετίες διαφωνία και ουδείς αναμένει πως θα επιλυθεί «εν μία νυχτί».

Ν. Χριστοδουλίδης: Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. εξαρτώνται από την Τουρκία

Στην Τουρκία εναπόκειται, αν θα προχωρήσει η ενταξιακή της διαδικασία, με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της έναντι της Ε.Ε., δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Το 2006 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, συλλογικά όλα τα κράτη – μέλη, προχώρησε στο «πάγωμα» οκτώ κεφαλαίων που αφορούν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας , διότι η Τουρκία δεν εφάρμοσε το Πρόσθετο Πρωτόκολλο και με την Κυπριακή Δημοκρατία. Το 2009 η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε μονομερώς στο “πάγωμα” άλλων έξι κεφαλαίων λόγω μη συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις υποχρεώσεις της όπως αυτές προκύπτουν από την ενταξιακή της πορεία».

Αυτή τη στιγμή, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, υπάρχουν κεφάλαια που είναι παγωμένα και αυτό οφείλεται στη στάση της Τουρκίας. «Αν η Τουρκία επιθυμεί ή οποιοδήποτε κράτος μέλος της Ε.Ε., να ανοίξουν τα κεφάλαια αυτά θα πρέπει να στραφούν προς την Τουρκία, έτσι ώστε να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της για να μπορεί να προχωρήσει και η ενταξιακή της διαδικασία», υπέδειξε.

Εξάλλου, ο Κύπριος εκπρόσωπος διέψευσε δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου για συμφωνία σε ό,τι αφορά τον πληθυσμό της Κύπρου, μετά την λύση του Κυπριακού. «Στόχος και θέση της δικής μας πλευράς είναι πως η δημογραφική αναλογία θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την κατάσταση πραγμάτων του 1960», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Πηγή: ΑΜΠΕ