Skip to main content

Γ. Οικονόμου: Ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

Ό,τι έχουμε πει έως τώρα για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ισχύει. Το ενδεχόμενο επέκτασής της και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων είναι πάντοτε μια επιλογή που υπάρχει στο τραπέζι, στην εργαλειοθήκη μας, υπάρχει η αντίστοιχη νομική βάση για αυτό, δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Γιάννης Οικονόμου εξήγησε πως ανάλογα με τον ρυθμό εξέλιξης των εμβολιασμών θα αξιολογηθεί, από το ποιες επαγγελματικές κατηγορίες θα ξεκινήσει και τι σημαίνει αυτό όσον αφορά τις συνέπειες που θα υπάρξουν. 

Όπως σημείωσε, από τις 16 Αυγούστου περίπου 165.000 νέα ραντεβού έχουν κλειστεί, ο ρυθμός είναι ικανοποιητικός, πολύ καλύτερος απ’ όταν έγινε η «κοιλιά», ενδεχομένως και λόγω καλοκαιριού, «θα επιδιώξουμε κι ακόμα περισσότερους εμβολιασμούς». Αν υπολογιστεί ότι σε αυτά τα νέα ραντεβού είναι και περίπου 7.000 υγειονομικοί, «είμαστε σε ικανοποιητική τάση. Μας ενδιαφέρει να αυξήσουμε τους ρυθμούς» ανέφερε.

Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Οικονόμου διευκρίνσιε πως, αν χρειαστεί να αυξήσουμε την υποχρεωτικότητα, αυτό θα γίνει σε εκείνες τις κατηγορίες εργαζομένων με βάση στοιχεία για τα ποσοστά των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες ειδικότητες, ανάλογα και με τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού ή αν παρατηρείται συνωστισμός, σε συνδυασμό και με τις δυνατότητες να ελεγχθεί η εφαρμογή του μέτρου. «Προτού όλα αυτά αξιολογηθούν, δεν θα ήταν φρόνιμο να λέμε σενάρια και κουβέντες» είπε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως από τη στιγμή που η πανδημία επιμένει και η κυρίαρχη σήμερα μετάλλαξη, η «Δέλτα», είναι πιο επιθετική, «η κυβέρνηση οφείλει να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα, τόσο για την προστασία της δημόσιας υγείας, όσο και για την ομαλότερη λειτουργία της κοινωνίας, σε όλα τα επίπεδα». Όπως σημείωσε, σήμερα πάνω από 6 εκατ. άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί, ενώ κάθε μέρα κλείνονται πολλές χιλιάδες νέα ραντεβού. «Αυτό μεγαλώνει την υποχρέωσή μας να διασφαλίσουμε την αποκατάστασης της ζωής μας  στην πληρότητά της.

Η ζώσα κοινωνία – οι μαθητές, οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες – δεν διανοούνται πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί να ξαναβάλουν τη ζωή τους σε “αγκύλες”, ότι θα χρειαστεί να ξαναζούν με αστερίσκους. Ακούμε τη φωνή τους, συμμεριζόμαστε τις αγωνίες τους και ανοίγουμε βήμα, πάμε μπροστά» είπε.

Κατά τον κ. Οικονόμου, δεδομένου ότι «η επιστήμη μάς έδωσε τα όπλα που χρειαζόμαστε, θα ήταν τεράστιο λάθος εκ μέρους μας να συνεχίσουμε με την τακτική των οριζόντιων περιορισμών, από τη στιγμή που η πλειοψηφία της κοινωνίας υψώνει ασπίδα ανοσίας μέσω του εμβολιασμού. Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν προχθές είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας, στηριγμένης τόσο στα πορίσματα της ιατρικής όσο και στις απαιτήσεις του ελληνικού και διεθνούς δικαίου. Έχουν στόχο να προστατεύσουν, με διαφορετικό τρόπο, εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους.

Από τη στιγμή που οι εμβολιασμένοι βρίσκονται de facto σε άλλη θέση από τους ανεμβολίαστους σε ό,τι αφορά τους κινδύνους από την πανδημία, από τη στιγμή που ο ασφαλής δωρεάν εμβολιασμός είναι άμεσα διαθέσιμος στους πάντες, θα ήταν παράλογο και επικίνδυνο να ισχύουν τα ίδια για όλους. Προσοχή, δεν επιδιώκουμε διχασμούς. Δεν βάζουμε απέναντι κανέναν. Δεν διαχωρίζουμε τους πολίτες. Δωρεάν εμβόλια σε όλους παρέχουμε. Όποιο επιθυμεί ο καθένας. Από αυτά με τα οποία έχουν εμβολιαστεί 4,9 δισ. άνθρωποι στον κόσμο. Από την άλλη, όμως, θα ήταν και ανεύθυνο από την πλευρά μας να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια» υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.