Skip to main content

Μυστικά κονδύλια και υποκρισία

Από την έντυπη έκδοση

της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Μάλλον βαρύ αποβαίνει το θέαμα της χώρας, μεταβαλλόμενης σε λιβάδι μυστικής κτηνοτροφίας. «Έρχονται συνεχώς στη δημοσιότητα κατηγορίες που ανταλλάχτηκαν, εν μέσω συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας σχετικά με τη διαχείριση μυστικών κονδυλίων, αλλά και τις επιχορηγήσεις παραγόντων των διεθνών αγορών, προκειμένου να επικυρωθεί τελικώς η συμφωνία των Πρεσπών και άλλα “ηχηρά” παρόμοια».

Η ύπαρξη των κονδυλίων δεν είναι μυστικό, το ύψος και οι αποδέκτες τους είναι απόρρητα. 

Θολή περιοχή είναι κι αν υπάρχουν ποσά, πέραν των αρχικώς προβλεφθέντων, μέσω μεταφορών από άλλους κωδικούς. 
Τα κονδύλια αυτά προορίζονται για την προώθηση των εθνικών θεμάτων και είθισται να κατευθύνονται σε πληροφοριοδότες, οργανώσεις, δημοσιογράφους, διάφορες ομάδες ή πρωτοβουλίες κ.ά., χωρίς την υποχρέωση να καταγράφονται τα ονόματα και τα στοιχεία τους σε κανένα επίσημο αρχείο. Μόνο κάποια πρόχειρα παραστατικά υπάρχουν, τα οποία καταστρέφονται. Το αργότερο έναν χρόνο μετά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης. Στην πράξη, δηλαδή, και εντός μερικών ωρών.

Οι κίνδυνοι που προκύπτουν από τη διαχείριση (δημοσίου χρήματος) είναι αυτοί που φαντάζεστε: να μη διατίθεται για τα εθνικά, αλλά για συμφέροντα ιδιωτικά. Να σιτίζεται ένα κοπάδι υμνολόγων. 

Παλιά ιστορία, με κραυγές και ψίθυρους, αλλά και μεγάλη υποκρισία. Το ζήτημα έχει ξανάρθει στο φως και επί προηγούμενων κυβερνήσεων, για να μείνει στο σκοτάδι. 

Παλιά ιστορία, αλλά ακόμη και στα βασικά υπάρχει αταξία. Πόσα υπουργεία έχουν στη διάθεσή τους τέτοιους πόρους; Τρία, τα προφανή, ή οκτώ, όπως τα μετρά ο Ποταμίσιος πρόεδρος; Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών είναι στον έλεγχο της Βουλής, νόμος ψηφίστηκε, μα δεν εφαρμόστηκε, λέει η πρώην ΥΠΕΞ, ενώ υπάρχει και τρίτη εκδοχή, αυτή του Προέδρου της Βουλής, ότι έχει ακολουθηθεί έξι φορές η διαδικασία ελέγχου. 

Παλιά ιστορία, μα δεν ξέρω πόσοι διακρίνουν την ειρωνεία. Ήταν το 1993 ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ότι επί υπουργίας του στο κτήριο της Βασ. Σοφίας πακτωλός «μυστικών κονδυλίων» κατέληγε και σε δημοσιογράφους. Ξεσπά σάλος, το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται ότι μόλις γίνει κυβέρνηση θα αποκαλύψει τα πάντα. Το αποτέλεσμα; Η υπόθεση με τις επίμαχες δαπάνες αναπαύεται στο αρχείο με τη βούλα του Αρείου Πάγου.