Skip to main content

Βλήματα και προσχήματα

Από την έντυπη έκδοσή

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Το Βερολίνο έχει εγκρίνει εξαγωγές όπλων 148 εκατ. ευρώ στη Σαουδική Αραβία το τρίτο τρίμηνο, πιθανότατα περιπολικά σκάφη, στρατιωτικά φορτηγά και εργαλεία.

Τόσο «Η Αριστερά» όσο και οι «Πράσινοι» καταλογίζουν στην κυβέρνηση ότι στέλνει όπλα σε Ριάντ και Κάιρο, που εμπλέκονται στον πόλεμο στην Υεμένη. Εκπρόσωποι των Πρασίνων ανακοίνωσαν πως το κόμμα τους θα επιμείνει στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ώστε να καθιερωθούν αυστηρότερες ρυθμίσεις για την εξαγωγή όπλων.

Σύμφωνα με δηλώσεις των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών, τον Ιούλιο οι άδειες για τις εξαγωγές είχαν εκδοθεί έπειτα από επιμονή της καγκελαρίου, που θεωρεί τα δύο καθεστώτα απαραίτητους εταίρους στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Η σαουδαραβική μοναρχία σίγουρα γνωρίζει πολλά από τρομοκρατία. Στο βιβλίο του Πιερ Κονεζά, «Δόκτωρ Σαούντ και Μίστερ Τζιχάντ. Η θρησκευτική διπλωματία της Σαουδικής Αραβίας», οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί. «Οι Σαουδάραβες αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα τρομοκρατών της 11ης Σεπτεμβρίου (15 από τους 19), κρατουμένων στο Γκουαντάναμο (115 από τους 611) και τώρα ξένων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ (2.500)» (El Pais, 6/7/2017).

Σαουδική Αραβία, η χώρα που εξάγει την πιο φανατική εκδοχή του σουνιτικού Ισλάμ και εισάγει όπλα. Παλιά κόλπα. Το πολιτικό συμφέρον και τα οικονομικά ζητήματα στην ίδια γραμμή.

«Δουλειές, δουλειές, δουλειές», ποιος νοιάζεται για την Υεμένη, την καταστολή και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ναι, ναι, στις διεθνείς σχέσεις υπάρχουν συμβάσεις και σπανίως υπερβάσεις, μα σε κάποιες χώρες καταγράφονται και δύο πολιτικές αντιδράσεις. Για την τιμή των όπλων, για την ατιμία των κόλπων.

Στην Ελλάδα, περιορίζονται σε μεσάζοντα/εκπροσώπου/πληρεξούσιου δράσεις ή «government to government» επιδράσεις, πόσο «καθαρές» είναι οι υπογραφές και τι λένε οι τύποι και οι γραφές. Κατανοώ τις διαφορές, βάζω, όμως, στην άκρη τις εκατέρωθεν κορόνες για τα πλεονάζοντα βλήματα, γιατί με ξεκουφαίνει η αφωνία να σωθούν έστω τα προσχήματα.