Skip to main content

Η άλλη αμερικανική οικονομία

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

H αμερικανική οικονομία παρουσιάζει «δύο διαφορετικά πρόσωπα», το ένα εκ των οποίων, «το καλό», επικαλείται ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά την προεκλογική εκστρατεία του. Χωρίς ωστόσο να απεικονίζει και να αποτυπώνει την πραγματική οικονομία.

Στα νούμερα, η αμερικανική οικονομία φαίνεται να ανακάμπτει πιο γρήγορα απ’ ό,τι περίμεναν πολλοί οικονομολόγοι. Για παράδειγμα, το ήμισυ εκ των περίπου 22 ­εκατομμυρίων θέσεων εργασίας που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της άνοιξης έχουν δημιουργηθεί ξανά, ενώ το ΑΕΠ προβλέπεται να παρουσιάσει σημαντική βελτίωση και να αυξηθεί 32% στο τρίτο τρίμηνο, μετά την πτώση 31,7% Απριλίου-Ιουνίου. Αυτή όμως είναι η μία πλευρά της ιστορίας, η «καλή». 

Η άλλη Αμερική μετρά ακόμη πλήθος καταστημάτων που παραμένουν κλειστά και περί τα 11,5 εκατ. ανέργους, που εξακολουθούν να μένουν εκτός εργασίας λόγω του Covid-19. Την επόμενη δε εβδομάδα, στις απώλειες των θέσεων εργασίας θα προστεθούν ακόμη 100.000 από τον αεροπορικό τομέα, εκτός και εάν το Κογκρέσο σπεύσει να προσφέρει περισσότερη ομοσπονδιακή βοήθεια. Από την άλλη, η κεκτημένη ταχύτητα για την έγκριση νέου πακέτου μέτρων έχει χαθεί. Εάν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση, ο φετινός χειμώνας θα είναι ιδιαίτερα μακρύς, καθώς η πανδημία του κορονοϊού παρουσιάζει νέα φάση έξαρσης. Όπως είπε πρόσφατα και ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ κατά τις ακροάσεις του στο Κογκρέσο, ο κίνδυνος είναι οι Αμερικανοί, που παρότι άνεργοι εξακολουθούν να ξοδεύουν επειδή έχουν ακόμη χρήματα στις τράπεζες, ξαφνικά να ξεμείνουν από χρήμα και να αποτραβηχτούν, επιφέροντας καίριο πλήγμα στην ανάκαμψη. 

Αυτή η αντίφαση από μόνη της καταδεικνύει πόσο σημαντική είναι η ανάληψη περαιτέρω δράσης από το Κογκρέσο και σύντομα. Οικονομολόγοι της Oxford Economics υπογραμμίζουν την ανάγκη για ένα πακέτο στήριξης ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων. Οι πιθανότητες όμως να υπάρξει συναίνεση στο Κογκρέσο εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου είναι μηδαμινές. Στην προκειμένη περίπτωση το θέμα είναι ότι ο κορονοϊός δεν θα περιμένει, παραμένοντας «σε ύφεση», μέχρι τις εκλογές. Και μπορεί τα νούμερα να παρουσιάζουν βελτίωση από τον Μάιο, όμως τους τελευταίους μήνες χάνουν την κεκτημένη τους ταχύτητα. Μπορούν όμως κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν σε προεκλογική εκστρατεία.