Skip to main content

Ο οιωνός και ο Ιανός

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Τον Οκτώβριο του 2017 ήρθε ο «Δαίδαλος» με καταιγίδες, χαλάζι και θυελλώδεις ανέμους. Έναν μήνα μετά η «Ευρυδίκη», που άφησε πίσω της (κυριολεκτικά) συντρίμμια, και ο Medicane (Mediterranean και hurricane) «Ζήνων». Το 2018 ήταν η «Ιοκάστη» θαρρώ. Φθινόπωρο του ίδιου έτους ο «Ξενοφών» και ο μεσογειακός κυκλώνας με τη ζορμπαλίδικη ανεμελιά. Αγκαλιά με τα μποφόρ και τα νερά.

Το 2020 που τα θέλει όλα σε μεγέθυνση δεν θα μπορούσε να κλείσει χωρίς να μιλήσει η φύση. Ιός, ύφεση, ελληνοτουρκικά, κατακλυσμός κι έχει ο καιρός. Ο «Ιανός» δηλώνει παρών. Δι’ ευχών των αγίων αντοχών. 

Τι είναι ετούτος ο κυκλώνας που ήδη σεργιανά στο Ιόνιο και στέλνει μαντάτα σε άλλες περιοχές; 

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2011, κάθε χρόνο συμβαίνουν 1-2 Medicanes. Συνήθως Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, όταν η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας στη Μεσόγειο είναι μάλλον υψηλή. Οι Medicanes έχουν πολλά κοινά με τις τροπικές καταιγίδες, με ισχυρούς ανέμους που κινούνται γύρω από έναν πυρήνα και καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις. Το 2014, ο Qendresa έπληξε τη Μάλτα με ανέμους που έφθαναν έως και τα 70 μίλια την ώρα και ριπές έως και 95 χιλιόμετρα την ώρα. 

Στο αντίστοιχο στη χώρα μας το 2018, ο «Ζορμπάς» έριξε 400 χιλιοστά βροχής, σάρωσε τέσσερις ζωές και άφησε μεγάλες καταστροφές σε Φθιώτιδα και Πελοπόννησο. 

Τώρα, ο «Ιανός» φτάνει με στροβιλισμό και θυελλώδεις ανέμους μέχρι και 100 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Με φόρα από την ετρουσκική μυθολογία και των Ρωμαίων τη λατρεία. Θεός των δημοσίων πυλών και των οδών, εξ ου και η παράσταση αυτού με δύο αντίθετα διευθύνσεων πρόσωπα. Μα και θεός όλων των ενάρξεων και των μεταβάσεων. 

Και γιατί «Ιανός» ο κυκλώνας; Αν είμαστε στο «Ι», θα μπορούσε να είναι και «Ιάγος», ένας καλός στην υπηρεσία του κακού. Είναι διπρόσωπος τούτος ο κυκλώνας, με το ένα από τα συστεγαζόμενα πρόσωπα χαμογελαστό και το άλλο ανταριασμένο; Και αλλάζει ανάλογα με την περιοχή και το σεκλέτι της θάλασσας, όπου και θα γυρίσει, αφού μας σκοτίσει.