Skip to main content

«Τέλος εποχής» στο Eurogroup

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Από το σημερινό Eurogroup στο Λουξεμβούργο θα αρχίσει να παίζεται η «τελευταία πράξη» στο μεγαλύτερο δράμα της Ευρωζώνης: Οι υπουργοί Οικονομικών θα αρχίσουν να αποχαιρετούν τους δύο πρωταγωνιστές των κορυφαίων γεγονότων με αποκορύφωμα την κρίση χρέους στον ευρωπαϊκό Νότο, τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που αναλαμβάνει πρόεδρος της Βουλής στα τέλη Οκτωβρίου με τη νέα γερμανική κυβέρνηση, και τον επικεφαλής του Eurogroup, τον Ολλανδό Γερούν Ντέισελμπλουμ, που αποχωρεί, το αργότερο, τον Ιανουάριο.  Πρόκειται για το τελευταίο Eurogroup με τη σημερινή του μορφή. Και παρότι ελάχιστοι αναμένουν μία ουσιαστική αλλαγή πολιτικής από το Βερολίνο, η δυναμική της ομάδας των υπουργών Οικονομικών θα αλλάξει, διανύοντας μία από τις πιο σημαντικές φάσεις στη 19χρονη ιστορία της.

Αναμφισβήτητα, πρόκειται για δύο αξιωματούχους με έντονο προφίλ που σφράγισαν κρίσιμα γεγονότα, την ώρα που Γερμανία και Γαλλία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να επιτύχουν μεγαλύτερη ενοποίηση στην Ευρωζώνη. Την ώρα επίσης που επιχειρείται μία μετατόπιση του κέντρου βάρους από τη διαχείριση κρίσεων στην αποφυγή τους, με τις μελλοντικές συζητήσεις να τείνουν να εστιαστούν στον τρόπο ενδυνάμωσης της Ευρωζώνης. Ξεκινώντας ως μία άτυπη ομάδα με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων, το Eurogroup μορφοποιήθηκε σε ένα από πιο σημαντικά όργανα λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη, υπό την καθοδήγηση των δύο παραπάνω πολιτικών. Τώρα, παρότι δεν γνωρίζουμε ακόμη τους διαδόχους τους και αν και δεν αναμένεται αλλαγή στην οικονομική πολιτική, θα μπορούσαν να σχηματιστούν νέες ισορροπίες δυνάμεων που ενδεχομένως να αναδείξουν σε πολύ πιο δραστήριο παίκτη το Παρίσι, προτάσσοντας τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και τη φορολόγηση των ψηφιακών κολοσσών που δραστηριοποιούνται στην ευρωπαϊκή αγορά. 

Με τη Γαλλία να θεωρείται αυτή τη στιγμή το φαβορί για την ανάληψη της προεδρίας του Eurogroup, ο «μαχητικός» χαρακτήρας της ομάδας θα μπορούσε να μεταφερθεί στο γαλλογερμανικό άξονα, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έσπευσε ήδη να «ανάψει το φως» για την αναβίωσή του άξονα, σε μία προσπάθεια εξισορρόπησης της γερμανικής ηγεμονίας στην Ευρώπη…