Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]
Στην αμερικανική ταινία «Η μέρα της Μαρμότας» ο κεντρικός ήρωας βρίσκει τον εαυτό του παγιδευμένο στον χρόνο και αναγκασμένο να ζει την ίδια μέρα ξανά και ξανά. Ανάλογα συναισθήματα βιώνουν τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις αλλά και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, που έπειτα από χρόνια μνημονιακών περικοπών δυσκολεύονται να δουν φως στην άκρη του τούνελ. Η έλευση του κορονοϊού ανέτρεψε τις ελπίδες για μια γρήγορη επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα και δημιούργησε νέες προκλήσεις. Τα στοιχεία για ύφεση 15,2% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η αύξηση της ανεργίας στο 18,3% τον Ιούνιο και ο κίνδυνος νέων λουκέτων καθιστούν αναγκαία τη λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων. Είναι χαρακτηριστικό πως μία στις τρεις επιχειρήσεις εκφράζει φόβους για διακοπή της λειτουργίας σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ.
Το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε στη Θεσσαλονίκη δίνει βαρύτητα στον ιδιωτικό τομέα
-μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, προγράμματα για νέες θέσεις εργασίας κ.ά.- και κινείται σε θετική κατεύθυνση. Ωστόσο χρειάζεται να υπάρξει και συνέχεια, καθώς ο δρόμος για την κανονικότητα θα είναι δύσβατος.
Εύκολη συνταγή δεν υπάρχει, με δεδομένο πως η κυβέρνηση καλείται να βρει την «ισορροπία» ανάμεσα στις δαπάνες για την αμυντική θωράκιση της χώρας και στη λήψη μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων. Το στοίχημα δεν είναι μόνο να βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια, αλλά και να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να μην… σκορπιστούν στους πέντε ανέμους. Το παράθυρο που έχει ανοίξει για επέκταση της δημοσιονομικής ευελιξίας, τουλάχιστον για το 2021, αφήνει σημαντικά περιθώρια αισιοδοξίας. Κλειδί για την επόμενη μέρα αποτελεί και η αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών εργαλείων, όπως είναι το ΕΣΠΑ ή το πρόγραμμα SURE (από το οποίο θα εισπραχθούν 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ).
Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται να τεθεί σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μακράς πνοής, καθώς η επόμενη μέρα κρύβει προκλήσεις. Και αυτό είναι κάτι που πρωτίστως γνωρίζει ο «ταλαιπωρημένος» από τα μνημονιακά χρόνια ιδιωτικός τομέας.