Skip to main content

Μονόδρομος η αλλαγή νοοτροπίας

Από την έντυπη έκδοση

Tου Φάνη Ζώη
[email protected]

Αν και ο τελικός λογαριασμός από τις επιπτώσεις της πανδημίας σε όλα τα μέτωπα της οικονομίας και στους περισσότερους από τους κλάδους της επιχειρηματικότητας έρχεται και σίγουρα θα διαμορφώσει ένα άλλο τοπίο, η ανάγκη για εγρήγορση και αποφάσεις είναι επιτακτική.

Η κατακρήμνιση του δείκτη οικονομικού κλίματος των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και όλων των βασικών οικονομικών δεικτών στο α’ εξάμηνο του έτους, αποτέλεσμα της υγειονομικής κρίσης, προδιαγράφει το μέλλον των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων το επόμενο εξάμηνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εξαμηνιαίας έρευνας οικονομικού κλίματος του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), περίπου 200.000 επιχειρήσεις κινδυνεύουν με λουκέτο μέχρι το τέλος του χρόνου. Παράλληλα, καταγράφεται ραγδαία αύξηση αδυναμίας καταβολής υποχρεώσεων, αλλά και δυσοίωνες προοπτικές για το μέλλον. Η μείωση του τζίρου τους ξεπερνά το 46%, ενώ ο δείκτης οικονομικού κλίματος προσγειώθηκε στις 20,1 μονάδες καταγράφοντας πτώση 46 μονάδων μόλις μέσα σε ένα εξάμηνο, γεγονός που αποτυπώνει το βάθος της οικονομικής κρίσης. 

Οι βασικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν είναι πασιφανείς. Στήριξη της επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα των κλάδων που επλήγησαν περισσότερο, φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον και όσο το δυνατόν αποφυγή της λογικής της υπερφορολόγησης. 
Ο παραγωγικός κόσμος εν αναμονή των αποφάσεων του Eurogroup που μας αφορούν άμεσα, της τοποθέτησης και των εξαγγελιών του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη και άλλων ζητούμενων -όπως η κατάθεση του σχεδίου Ανάκαμψης τον Οκτώβριο στην Ε.Ε., που είναι απαιτούμενο για το πακέτο στήριξης που μπορεί να δώσει ανάσες στην οικονομία, την επιχειρηματικότητα και επιτέλους να αποτελέσει ένα σχέδιο πορείας-, θεωρεί ότι είναι η ώρα και ευκαιρία να ληφθούν αποφάσεις. 

Πολύς λόγος γίνεται για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, ωστόσο όποιες επιλογές γίνουν που θα αφορούν τη νέα τεχνολογία, την πρωτογενή παραγωγή, τη βιομηχανία θα πρέπει να συνοδεύονται από συγκεκριμένες αποφάσεις. 

Στην Ελλάδα, έπειτα από τη δεκαετή κρίση που άφησε πίσω της πληγές και τις νέες ζημιές που ήρθαν από την πανδημία, η προσέλκυση επενδύσεων και η αλλαγή νοοτροπίας σε πολλά επίπεδα είναι μονόδρομος, για να μετατρέψει τη σημερινή κατάσταση σε ευκαιρία για λύτρωση, πρόοδο, ανάκαμψη.