Skip to main content

Το παράδοξο της πραγματικότητας

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Είναι παράδοξο, αλλά συμβαίνει. Μία ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στις δύο κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη, που καθορίζει τελικά την πορεία των αγορών τους και έχει να κάνει με τις επαναγορές μετοχών από επιχειρήσεις. 

Οι επιχειρήσεις που επιστρέφουν ρευστό στους μετόχους τους έχουν στηρίξει τα μέγιστα τη Wall Street ωθώντας τις αμερικανικές μετοχές σε ύψη ρεκόρ στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Στην Κίνα, περισσότερες από 700 επιχειρήσεις -ήτοι περίπου το 20% των υπό διαπραγμάτευση μετοχών στο χρηματιστήριο της Σαγκάης- έχουν ανακοινώσει σχέδια να δαπανήσουν χρήματα για επαναγορά ιδίων μετοχών. Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι φετινές επαναγορές ιδίων μετοχών αξίας 20 δισ. γιουάν (3,5 δισ. δολαρίων) είναι ένα πολύ μικρό μερίδιο των ποσών που έχουν δαπανηθεί την τελευταία τριετία συνολικά. Παρ’ όλα αυτά, οι επενδυτές στην Κίνα τρομάζουν όταν γίνεται λόγος για επαναγορά μετοχών.

Θεωρητικά, μία ανακοίνωση για επαναγορά μετοχών αποτελεί ένδειξη σταθερής ροής ρευστού και αποτελεσματικού εταιρικού μάνατζμεντ. Παρ’ όλα αυτά, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Σαγκάης βρίσκεται σε χαμηλό δυόμισι ετών, καταγράφοντας φέτος απώλειες περίπου 20%, με τους επενδυτές να τρέπονται σε φυγή όταν ακούν για επαναγορές ιδίων μετοχών. Αντίθετα, στη Wall Street, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq παρουσιάζουν κέρδη 6%, 9% και 16% αντίστοιχα. 

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό στην Κίνα έγκειται στον όγκο των μετοχών που χρησιμοποιούνται ως εγγύηση για εξασφάλιση δανείων μικρής χρονικής διάρκειας. Στην Κίνα, οι περισσότεροι μέτοχοι είθισται να χρησιμοποιούν τις μετοχές τους ως εγγύηση για να αποκτήσουν βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση από τράπεζες, ειδικά στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν μικρότερη πρόσβαση σε τραπεζικές πιστώσεις. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο, το 22% των εισηγμένων επιχειρήσεων δέσμευσε τουλάχιστον το 30% των μετοχών του, ποσοστό αυξημένο 6% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. 

Η τακτική αυτή σημαίνει ότι στο δεύτερο εξάμηνο του έτους οι επιχειρήσεις θα κληθούν να αποπληρώσουν δάνεια στα οποία έχουν δεσμευτεί ως εγγύηση μετοχές αξίας 1 τρισ. γιουάν, την ώρα που το ιδιωτικό χρέος στην Κίνα συσσωρεύεται συνιστώντας απειλή όχι μόνο για την κινεζική αλλά και για την παγκόσμια οικονομία, όπως έχουν προειδοποιήσει κατά καιρούς διεθνείς οργανισμοί, μεταξύ των οποίων το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). 

Εν κατακλείδι, η επαναγορά μετοχών θεωρείται συνήθως σημάδι ότι η διοίκηση της εταιρείας είναι αισιόδοξη για το μέλλον θεωρώντας ότι η τρέχουσα τιμή της μετοχής είναι υποτιμημένη. Υπάρχουν όμως, σύμφωνα με οικονομολόγους, και άλλοι τρόποι στήριξης μιας επιχείρησης και κατά προέκταση της μετοχής της, όπως μία αποτελεσματική επένδυση που θα μπορούσε να αποφέρει καρπούς και να ευνοήσει περισσότερο κόσμο, με παράλληλη αύξηση θέσεων εργασίας.