Από την έντυπη έκδοση
Του Λάμπρου Καραγεώργου
[email protected]
Ταξικό ή μη ταξικό, εκσυγχρονιστικό ή συντηρητικό, το περιεχόμενο της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη κρίνεται κάθε μέρα εκ του αποτελέσματος που προκαλεί στην κοινωνία. Όμως υπάρχουν τομείς της καθημερινής κυβερνητικής διαχείρισης όπου είναι αναγκαία η υιοθέτηση έξυπνων παρεμβάσεων με βάση τον κοινό νου και όχι με μία «επαναστατική» ή «φιλελεύθερη» οπτική.
Παρεμβάσεων που αναμένουν και οι επιχειρηματικοί φορείς και σχεδόν πάντα όχι μόνο δεν προκαλούν «πολιτικό κόστος», αλλά αντιθέτως γίνονται δεκτές με ικανοποίηση από τους ενδιαφερόμενους. Ένα τέτοιο παράδειγμα σχετικά «ουδέτερης» αλλά πολύ χρήσιμης παρέμβασης ήταν η τροπολογία του υπουργού Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, που έδωσε λύση σε ένα θέμα «μικρό» αλλά ουσιαστικό, που αφορά τις άγονες γραμμές στην ακτοπλοΐα. Πρότεινε, και ψήφισε η Βουλή, τα κονδύλια των αγόνων γραμμών να μεταφερθούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Έτσι, όπως ο ίδιος υποστήριξε στη Βουλή, πρακτικά η θεσμική αυτή αλλαγή δίνει μια ευελιξία και δεν θα μένουν αδιάθετα στο τέλος του έτους κονδύλια για τις άγονες γραμμές, καθώς, όπως είναι γνωστό, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μεταφέρεται στο επόμενο οικονομικό έτος μέχρι φυσικής εξάντλησης του αντικειμένου και, βεβαίως, και θα υπάρχει καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Στον τουρισμό, ένα παράδειγμα «έξυπνης» παρέμβασης θα ήταν η υιοθέτηση από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα -ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω έχει προκαλέσει με την όλη παρουσία του στο υπουργείο τα θετικά σχόλια των θεσμικών συνομιλητών του- της πρότασης του ΣΕΤΕ να παραμείνει σε ισχύ το τέλος διαμονής μόνο τους θερινούς μήνες, αφού τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου αρκεί για να πιαστεί ο δημοσιονομικός στόχος που έχει τεθεί για το μέτρο (περί τα 70 εκατ. ευρώ).
Συνεπώς η κατάργησή του για τους υπόλοιπους εννέα μήνες δεν θα έχει δημοσιονομική επίπτωση, υποστηρίζει ο ΣΕΤΕ, ενώ αντιθέτως θα έχει μία αναπτυξιακή διάσταση, αφού θα δώσει μια ανάσα στα μικρομεσαία ξενοδοχεία και κυρίως αυτά των χειμερινών προορισμών, που αντιμετωπίζουν και τα περισσότερα προβλήματα επιβίωσης. Οι «έξυπνες» παρεμβάσεις είναι πολλές φορές το ζητούμενο…