Skip to main content

Ο Covid-19 στρώνει τον δρόμο για την ψηφιακή πραγματικότητα και ευνοεί τις τεχνολογικές

Από την έντυπη έκδοση

Tου Τζόναθαν Κέρτις*​

Το ξέσπασμα της Covid-19 προκάλεσε μια σειρά αλλαγών συμπεριφοράς ανά την υφήλιο σε ό,τι έχει να κάνει με τον τρόπο που εργαζόμαστε, ψωνίζουμε και αλληλεπιδρούμε με τους άλλους. Πιστεύουμε ότι οι αλλαγές αυτές επιταχύνουν την υπάρχουσα δυναμική με αυξανόμενο ρυθμό, καθώς η ψηφιοποίηση της συμπεριφοράς επιχειρήσεων και καταναλωτών αναδύεται ως κορυφαίος παράγοντας.

Αν και η βραχυπρόθεσμη προοπτική για τη ζήτηση είναι αβέβαιη σε όλους τους κλάδους, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας, πιστεύουμε ότι οι εταιρείες με ηγετική θέση σε αυτήν τη διαδικασία «ψηφιακού μετασχηματισμού» θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στη διάρκεια της πανδημίας όσο και μετά από αυτήν. Παρά το ότι οι παγκόσμιες αγορές μετοχών κατακρημνίστηκαν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, καθώς οι δείκτες S&P, Dow Jones υπέστησαν απώλειες 6 τρισ. δολαρίων ΗΠΑ σε έξι ημέρες, υπήρξαν πλατφόρμες όπως η Ζοομ που κατέγραψαν έντονη άνοδο.

Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους οι τεχνολογικές μετοχές έχουν πάει καλύτερα από άλλες κατά τη σημερινή παγκόσμια πανδημία υγείας.

Επενδυτική ευκαιρία ο ψηφιακός μετασχηματισμός

Πρώτον, η τρέχουσα τάση του ψηφιακού μετασχηματισμού προσφέρει μια μεγάλη επενδυτική ευκαιρία, κατά την άποψή μας, τόσο εντός όσο και εκτός του παραδοσιακού κλάδου της τεχνολογίας. Εταιρείες όπως η Facebook, η Uber, η Airbnb και η Alibaba αποτελούν παραδείγματα εταιρειών που χρησιμοποίησαν την τεχνολογία για να προκαλέσουν ανατροπές στους κλάδους τους, συμπεριλαμβανομένης της διαφήμισης, των μεταφορών, του εμπορίου και των ταξιδίων, είτε εκτοπίζοντας υπάρχουσες εταιρείες είτε δημιουργώντας νέες αγορές.

Αν και αυτή η τάση εξελίσσεται εδώ και χρόνια, πιστεύουμε ότι το ξέσπασμα της Covid-19 επιταχύνει τον ρυθμό της. Πολλές εταιρείες υποχρεώθηκαν να προσαρμοστούν γρήγορα στα περιοριστικά μέτρα, προχωρώντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους για να διατηρήσουν την πελατεία τους. Για παράδειγμα, η αμερικανική Walmart επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της κατά το ξέσπασμα της πανδημίας, με αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση από τα ηλεκτρονικά της καταστήματα.

Πιστεύουμε επίσης ότι ο κόσμος έχει υιοθετήσει πλέον ένα νέο σύνολο ψηφιακών δεξιοτήτων και πολλές από αυτές τις αλλαγές θα διατηρηθούν για πολύ καιρό μετά την υποχώρηση της Covid19, παρά το ότι θα έχουμε επανέλθει σε μια μορφή κανονικότητας.

Κατά συνέπεια, όλες οι εταιρείες θα πρέπει να επενδύσουν ακόμα περισσότερο στην τεχνολογία μετά την πανδημία, ενώ αυτές που δεν θα το κάνουν ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα από εταιρείες που εμφανίζονται πιο ευέλικτες, με εγγενώς ψηφιακά χαρακτηριστικά στη λειτουργία τους.

Ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου

Δεύτερον, πιστεύουμε ότι ο κλάδος της τεχνολογίας διαθέτει σήμερα ορισμένα ελκυστικά επενδυτικά χαρακτηριστικά, δεδομένου του ταχύτερου ρυθμού ψηφιοποίησης που τον χαρακτηρίζει. Την τελευταία τριετία η τεχνολογία αποτελεί έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους παγκοσμίως, ως αποτέλεσμα αυτής της ευρύτερης τάσης ψηφιακού μετασχηματισμού. Ακόμα και πριν από την πρόσφατη επιτάχυνση στη διάρκεια της πανδημίας, επτά από τις δέκα εταιρείες με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση ανήκαν στον κλάδο της τεχνολογίας. Η τεχνολογία είναι ο δεύτερος πιο κερδοφόρος κλάδος του δείκτη S&P 500, καθώς και ένας από τους τρεις κλάδους του δείκτη αυτού με καθαρή θετική ταμειακή θέση.

Σε σχέση με τις προοπτικές ανάπτυξης, οι αποτιμήσεις του τεχνολογικού κλάδου (λόγος τιμής προς κέρδη) παραμένουν, κατά την εκτίμησή μας, εύλογες και απέχουν πολύ από την κορύφωση της εποχής των dotcom. Το υπερτίμημα που καταβάλλουν οι επενδυτές είναι ελάχιστον και, κατά την άποψή μας, δικαιολογημένο, δεδομένης της ισχύος των εταιρειών υψηλής ποιότητας και των ευκαιριών πιο μακροπρόθεσμης ανάπτυξης του κλάδου.

Σταδιακή επικράτηση στην καθημερινότητα

Τρίτον, προκύπτουν ορισμένες συναρπαστικές και αυξανόμενα ποικιλόμορφες ευκαιρίες. Οι τομείς της τεχνολογίας που πιθανώς θα ενισχυθούν στο άμεσο μέλλον είναι η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική εκμάθηση, η υπολογιστική νέφους (cloud computing), η ανάλυση δεδομένων, οι πλατφόρμες συνεργασίας και διαχείρισης ροής εργασιών, η κυβερνοασφάλεια, το λογισμικό ως υπηρεσία (SaaS), το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες τεχνολογίας (fintech) και οι ψηφιακές πληρωμές, η ψηφιακή διαφήμιση και οι επικοινωνίες 5G.

Πολλοί από τους τομείς αυτούς έχουν ενταχθεί με επιτυχία στην καθημερινότητα των ανθρώπων, μετά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που επιβλήθηκαν λόγω Covid-19.

Ειδικά οι εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου κατέγραψαν έντονη άνοδο ζήτησης, ενώ αυτές που διαθέτουν τόσο ηλεκτρονικά όσο και φυσικά καταστήματα θέτουν τα δεύτερα σε μειωμένη προτεραιότητα, προκειμένου να επικεντρωθούν στις ψηφιακές τους πλατφόρμες. Η αυξημένη εργασία από το σπίτι έχει εντείνει την αναγκαιότητα τόσο για εργαλεία διαδικτυακής συνεργασίας όσο και για λύσεις ασφάλειας δικτύων.

Η ποικιλομορφία αυτών των επιμέρους κλάδων, αλλά και η αυξανόμενη επικράτησή τους στην καθημερινότητα των ανθρώπων που θα διατηρηθεί για πολύ καιρό μετά την κρίση, υποστηρίζουν σε σημαντικό βαθμό την εξέταση της τεχνολογίας ως βασικό συστατικό ενός επενδυτικού χαρτοφυλακίου. Για όλους τους παραπάνω λόγους, η στροφή προς τις μετοχές τεχνολογίας, ή τουλάχιστον προς τις μετοχές εταιρειών που επενδύουν ενεργητικά στο ψηφιακό τους μέλλον, θα μπορούσε να αποδειχθεί επωφελής για τους επενδυτές σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Αντίδοτο στην κρίση που δημιούργησε η πανδημία

Όπως έχει εξελιχθεί η Covid-19 ως τώρα, η τεχνολογία έχει αποτελέσει αντίδοτο σε πολλές από τις προκλήσεις που δημιούργησε η κρίση. Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης βοηθούν τους ανθρώπους να παραμένουν συνδεδεμένοι. Η τεχνολογία τηλεργασίας επιτρέπει στις εταιρείες να λειτουργούν και στους εργαζόμενους να παραμένουν παραγωγικοί. Οι διαδικτυακές πλατφόρμες φυσικής άσκησης βοηθούν τους ανθρώπους να ασκούνται και οι υπηρεσίες τηλεϊατρικής βοηθούν τους ασθενείς να λαμβάνουν απαραίτητες υπηρεσίες υγείας. Η υπολογιστική νέφους (cloud computing), μια αγορά που φτάνει τουλάχιστον τα 3 τρισ. δολ. ΗΠΑ, αποτελεί το θεμέλιο αυτών των ψηφιακών εμπειριών και έχει επιτρέψει στις εταιρείες τεχνολογίας να κλιμακώσουν με ταχύτητα τις λύσεις που προσφέρουν παγκοσμίως.

Αν και ακόμα η κρίση δεν έχει περάσει και η πραγματική επιστροφή στην κανονικότητα φαίνεται ότι δεν πρόκειται να λάβει χώρα έως ότου καταστεί άμεσα διαθέσιμο ένα εμβόλιο, η πανδημία Covid19 κατέδειξε ότι η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο μας με ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι ανέμεναν πολλοί. Έχει γεννηθεί μια νέα ψηφιακή πραγματικότητα και η ανάπτυξη των ψηφιακών τεχνολογιών, εργαλείων και υπηρεσιών θα είναι ακόμα μεγαλύτερη τα επόμενα λίγα χρόνια. Με δεδομένα αυτά τα δυναμικά χαρακτηριστικά του, ο κλάδος της τεχνολογίας εμφανίζεται ελκυστικός για τους επενδυτές με πολυετή χρονικό ορίζοντα.

Η Franklin Templeton

Η Franklin Resources Inc. είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός διαχείρισης επενδύσεων που λειτουργεί με την επωνυμία Franklin Templeton Investments. Η Franklin Templeton Investments προσφέρει υπηρεσίες διαχείρισης διεθνών και εγχώριων επενδύσεων σε ιδιώτες, θεσμικούς και κρατικούς πελάτες, σε πάνω από 150 χώρες. Μέσω εξειδικευμένων ομάδων, η εταιρεία διαθέτει εξειδικευμένη εμπειρία σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών και των τίτλων σταθερού εισοδήματος, αλλά και σε εναλλακτικές και προσαρμοσμένες λύσεις. Οι άνω των 600 επαγγελματίες του τομέα των επενδύσεων που διαθέτει η εταιρεία υποστηρίζονται από μια ενοποιημένη, παγκόσμια ομάδα επαγγελματιών διαχείρισης κινδύνου και το διεθνές δίκτυο διαπραγματευτών της. Με γραφεία σε 35 χώρες, η εταιρεία, η οποία εδρεύει στην Καλιφόρνια, διαθέτει επενδυτική εμπειρία άνω των 65 ετών, ενώ το υπό διαχείριση ενεργητικό της ανερχόταν στα 622,8 δισ. δολ. ΗΠΑ στις 30 Ιουνίου 2020.

Το παρόν έγγραφο πρέπει να θεωρείται αποκλειστικά γενικού ενδιαφέροντος και το περιεχόμενό του δεν συνιστά επαγγελματική συμβουλή. H Franklin Templeton Investments και οι διαχειριστικοί όμιλοί της επέδειξαν επαγγελματική φροντίδα και επιμέλεια κατά τη συλλογή και επεξεργασία των πληροφοριών του παρόντος εγγράφου. Η Franklin Templeton Investments δεν μπορεί να βεβαιώσει ή να εγγυηθεί την ακρίβεια του παρόντος εγγράφου. Η Franklin Templeton Investments δεν θα φέρει ευθύνη έναντι οποιουδήποτε χρήστη της παρούσας έκθεσης ή οποιουδήποτε άλλου φυσικού ή νομικού προσώπου για τυχόν ανακρίβεια των πληροφοριών ή τυχόν σφάλματα ή παραλείψεις στα περιεχόμενα του παρόντος δελτίου Τύπου, ανεξαρτήτως των αιτιών της τυχόν ως άνω ανακρίβειας, σφάλματος ή παράλειψης.

* Ο κ. Τζόναθαν Κέρτις είναι αντιπρόεδρος, διαχειριστής χαρτοφυλακίου και αναλυτής της Franklin Equity Group. Επίσης επικεφαλής διαχειριστής χαρτοφυλακίου του αμοιβαίου κεφαλαίου Franklin Technology.