Skip to main content

«Μάλιστα, κύριε Πρωθυπουργέ»

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Ο Τζέιμς Χάκερ κάνει την τύχη του, όταν κατορθώνει να αναρριχηθεί στην ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης. Της βρετανικής κυβέρνησης.

Δύσκολη η διακυβέρνηση και τα κίνητρα χρήζουν διερεύνησης. Αποστολή του ήταν τελικά να βοηθήσει τη χώρα ή να τη βυθίσει;

Το χειροκρότημα, πάντως, το έχει εξασφαλίσει. Με τρία Βραβεία BAFTA, η σειρά του BBC «Yes Minister» ταξίδεψε τη δεκαετία του 1980 στις μικρές οθόνες, κερδίζοντας φανατικούς φίλους με τις ερμηνείες -του υπουργού και του μοχθηρού και αδίστακτου γραμματέα του υπουργείου, Σερ Χάμφρεϊ Άπλμπι, το σενάριο, και κυρίως το βρετανικό χιούμορ.

«Μάλιστα, κύριε Υπουργέ». Τι ήθελαν τελικά οι Βρετανοί στην Ε.Ε.; Είχε απαντήσει και σ’ αυτό η σειρά με κυνισμό. Σε ένα επεισόδιο ο σερ Χάμφρεϊ (Νάιτζελ Χόθορν) εξηγεί στον Χάκερ (Πολ Έντινγκτον) γιατί η Βρετανία ήθελε να μπει στην ΕΟΚ: Απλώς, για να τη διαλύσει.

«Μάλιστα, κύριε Πρωθυπουργέ». Κι εάν, τριάντα και κάτι χρόνια μετά, αντίστροφα γίνουν αυτά; Ο νέος ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ έχει υποσχεθεί επανειλημμένως έξοδο από την Ε.Ε., με ή χωρίς συμφωνία μέχρι τις 31 Οκτωβρίου «και ας γίνει ό,τι θέλει».

Η Βουλή δεν είναι αγέλη και το no deal έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θέλει. Μια συνταγματική κρίση δεν συμφέρει, ενώ δεν αποκλείεται και αποσχίσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο να φέρει. Θα μπορούσαν να αποχωρήσουν οι Σκωτσέζοι και οι Βορειοϊρλανδοί. «Ο κ. Τζόνσον δεν είναι ανόητος, θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα», τονίζει ο Τόνι Μπλερ.

Ίσως. Μπορεί, όμως, να ακολουθήσει το παράδειγμα της Μάργκαρετ Θάτσερ, που το 1984 συμμετείχε σε ένα σκετσάκι κατά τη διάρκεια των National Viewers and Listeners Awards, δίνοντας εντολή στον Χάκερ -μετέπειτα πρωθυπουργό στη δημοφιλή σειρά- και τον Σερ Χάμφρεϊ να καταργήσουν τους οικονομολόγους σε μία μέρα.

Ο θεατράλε Τζόνσον ποια πραγματικότητα θα κάνει πέρα, σε ποιο Brexit θα δώσει αέρα;