Skip to main content

Αναζητώντας τη νέα άνοδο

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Αυτός που συνήθως λαμβάνει πολλά, ζητά και πολλά. Και οι επενδυτές ζητούν πολλά από τον κλάδο της τεχνολογίας. Την εβδομάδα που πέρασε, το Facebook, το οποίο «είδε» τα έσοδά του να ενισχύονται 42% στο δεύτερο τρίμηνο, «ανταμείφθηκε» με πτώση 19% της μετοχής του, γνωρίζοντας το χειρότερο πλήγμα στην ιστορία των αμερικανικών μετοχών. Έπειτα ήρθε η Intel, η οποία ξεπέρασε, επίσης στο δεύτερο τρίμηνο, όλες τις προβλέψεις, για να εξανεμιστούν όμως 20 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της. Λίγο νωρίτερα η μετοχή του Netflix βούλιαξε, παρότι τα καθαρά του κέρδη εξαπλασιάστηκαν. Και η Amazon μόλις που κατάφερε να κινηθεί σε θετικό έδαφος την Παρασκευή. 

Για τις περισσότερες επιχειρήσεις έχει ήδη αρχίσει η περίοδος ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου. Όμως για τους «τιτάνες» στον χώρο λογισμικού και Διαδικτύου, που καθοδήγησαν τους «ταύρους» στη Wall Street για εννέα ολόκληρα έτη, oι προσδοκίες των επενδυτών έχουν παραμείνει πολύ υψηλά και αυτό προκαλεί ένταση. Σε μία περίοδο που οι επενδυτές έχουν και άλλες επιλογές για να τοποθετήσουν τα χρήματά τους. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και αρκετά έτη σε αυτόν τον ιδιαίτερα ελκυστικό κλάδο. Και το εύλογο ερώτημα που προκύπτει… πόσο ακόμη μπορούν να αναπτυχθούν αυτές οι εταιρείες; 

Τελικά, αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι απλά και μόνο το να ξεπερνούν τις προσδοκίες των αναλυτών δεν είναι αρκετό. Όλες, εκτός από μία, οι 36 εταιρείες τεχνολογίας ανακοίνωσαν αποτελέσματα καλύτερα των εκτιμήσεων αναλυτών. Όμως, μέσα στις πέντε ημέρες που επακολούθησαν των αποτελεσμάτων οι μετοχές τους υποχώρησαν κατά μέσο όρο 3,5%, συγκριτικά με τα κέρδη 0,9% των μετοχών του δείκτη S&P 500. 

Οι επενδυτές ζητούν περισσότερα από μία βιομηχανία που εισέρχεται σε πιο ώριμη φάση, με νέες ευθύνες και υποχρεώσεις. Oι εταιρείες καλούνται να αντιμετωπίσουν μία νέα πραγματικότητα, με το μεγαλύτερο ταρακούνημα να δέχονται οι όμιλοι κοινωνικής δικτύωσης: οι υπηρεσίες τους επηρεάζουν εκλογές, διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες και συλλέγουν προσωπικά δεδομένα με μαζικό τρόπο από ανυποψίαστους χρήστες. Σίγουρα, η ισχυροποίηση του δολαρίου και οι αυξημένες έρευνες από τις ρυθμιστικές αρχές δεν βοηθούν. Και τα οφέλη από τις φορολογικές μειώσεις θα αρχίσουν να φθίνουν από το επόμενο έτος. 

‘Ολοι αυτοί που δήλωναν γοητευμένοι από την ιδέα της συνεχούς αύξησης κερδών και εσόδων ανά τρίμηνο και κυνηγούσαν μετοχές των αποκαλούμενων FANG (από τα αρχικά τους ονόματα – Facebook, Amazon, Netflix και Google), ρωτούν τι είναι αυτό που θα διαφοροποιήσει τις εταιρείες αυτές και θα τους οδηγήσει στο επόμενο στάδιο της κερδοφορίας τους. Η απάντηση θα δοθεί από τις εταιρείες…