Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
Η ανάδυση του προστατευτισμού, τα «τείχη», της παγκοσμιοποίησης η τύχη. Στο Νταβός τα στρώνουν αλλιώς. Αμφιβολίες και ερωτηματικά, προβληματισμοί και θαυμαστικά, που χάνονται, όμως, σαν τους δενδρίτες, τους παγοκρυστάλλους με τους συμμετρικά ανεπτυγμένους κλάδους.
Οι ασυμμετρίες αντίθετα αφήνουν ίχνη. Η οικονομία μπορεί να ανακάμπτει, αλλά το Brexit και ο «πλανητάρχης» είναι δύο κεφάλαια απο-παγκοσμιοποίησης. Η ανάκαμψη της οικονομίας ενδεχομένως να περιορίσει ένα μέρος της δυσαρέσκειας, αλλά οι δυνάμεις που έχουν απελευθερωθεί δύσκολα θα χαλιναγωγηθούν.
Ο ένοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων κάλεσε σε μία «παγκόσμια συμφωνία» κατά των επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης, η οποία, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, βρίσκεται σε μία «μεγάλων διαστάσεων» κρίση. Ίσως, γιατί προξενεί μια αίσθηση απώλειας. Ευκαιριών και σεβασμού. Ίσως, γιατί τα τελευταία 30 χρόνια το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων έχει παγώσει.
«Μπορεί να έφερε τεράστια κέρδη στους ανθρώπους που συχνάζουν στο Νταβός, αλλά πολύ λιγότερα σε όλους τους άλλους. Ειδικά μετά το σοκ της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης η παλίρροια δεν σηκώνει όλες τις βάρκες…
Η φιλελεύθερη διεθνής τάξη παραπαίει, εν μέρει γιατί δεν ικανοποιεί τους ανθρώπους των κοινωνιών μα. Αυτοί που επισκέπτονται το Νταβός πρέπει να το αναγνωρίσουν αυτό. Αν δεν τους αρέσουν οι απαντήσεις του κ. Τραμπ -που δεν θα έπρεπε- θα πρέπει να βρουν καλύτερες». Ο Μάρτιν Γουλφ στους «FT» είναι σαφής.
Μια στάση εδώ, για να αναποδογυρίσουμε την κατασκευή. Αφού πολλοί άνθρωποι αναζητούν κομμάτια από τον παλιό κόσμο, γιατί να μην ψάξουν για απαντήσεις οι ελίτ στην αρχή; Στην πρώτη παγκοσμιοποίηση, την πρώτη οικονομική ενοποίηση της τότε οικουμένης.
Μισθολόγια, υγεία και πρόνοια, κατασκευαστικά προγράμματα, μεταφορές, μεταρρυθμίσεις φορολογικού συστήματος, έκρηξη δαπανών με τα αδρανή πλούτη, πρωτόγνωρος όγκος συναλλαγών. Μαθήματα (οικονομικής) πολιτικής από τον δεινό στρατηλάτη; Ο Μέγας Αλέξανδρος στο φόρουμ στις Άλπεις;