Skip to main content

G20: Η σύμπνοια είναι παρελθόν

Από την έντυπη έκδοση

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]
 

Με αίσθημα ανακούφισης η διεθνής κοινή γνώμη υποδέχτηκε την εκεχειρία στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, στην οποία συμφώνησαν το Σάββατο κατά τη συνάντησή τους στην Οσάκα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ.

Παρ’ όλα αυτά έχει μακρύ ακόμη δρόμο η αποκλιμάκωση της κρίσης και των εμπορικών διενέξεων που απειλούν την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο. Η αγγλόφωνη κινεζική εφημερίδα «China Daily», η οποία απηχεί τις θέσεις του Πεκίνου προς τον έξω κόσμο, προειδοποίησε πως παρόλο που υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, δεν υπάρχει εγγύηση ότι κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί.

Οι επιφυλάξεις δεν προέρχονται μόνο από κινεζικής πλευράς. «Πρόκειται για προσωρινό time out» δηλώνει ο Πίτερ Μπούκβαρ, κορυφαίο στέλεχος στην εταιρεία επενδυτικών συμβούλων Bleaky Advisory, μιλώντας στο CNBC. Ο Μπούκβαρ δεν είναι ο μόνος που αντιμετωπίζει με συγκρατημένη αισιοδοξία την εκεχειρία Ουάσιγκτον-Πεκίνου. H εταιρεία συμβούλων Eurasia Group επισημαίνει ότι υπάρχει μόλις 45% πιθανότητα να επιτευχθεί εμπορική συμφωνία φέτος.

Επίσης το πρακτορείο Bloomberg σε σχετικό του ρεπορτάζ από την Οσάκα τονίζει: «Πρόσωπο το οποίο μετέχει στη διαδικασία δήλωσε ότι η δυνατότητα συμβιβασμού περιορίστηκε στην πραγματικότητα στο μηδέν… Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μετείχε στη διαδικασία, αποκάλεσε απλά το τελικό ανακοινωθέν χάσιμο χρόνου».

Η «ενότητα» και «σύμπνοια» που απέπνεαν οι σύνοδοι του G20 είναι πλέον παρελθόν. Μπορεί οι ηγέτες του κόσμου να ομνύουν στην ανάγκη ελεύθερης, δίκαιης και χωρίς διακρίσεις εμπορικής πολιτικής, αλλά από τον Μάρτιο του 2017 που το G20 αφαίρεσε από το τελικό του ανακοινωθέν την έκκληση για «αντίσταση σε όλες τις μορφές προστατευτισμού», έχουν κλιμακωθεί οι εμπορικές εντάσεις: επιβολή αμερικανικών δασμών στις κινεζικές εισαγωγές, απειλές για επιβολή δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ε.Ε., απειλή για επιβολή δασμών κατά του Μεξικού για το ζήτημα της μετανάστευσης.

Η εικόνα διεθνούς «φαγωμάρας» που αποπνέει το G20 ήδη από τη σύνοδο του περασμένου Δεκεμβρίου στο Μπουένος Άιρες, φαίνεται να σηματοδοτεί το τέλος της «φιλελεύθερης τάξης πραγμάτων», γνωστής ως «συναίνεση της Ουάσιγκτον» (οικονομικός φιλελευθερισμός), που χαρακτήριζε τις δύο τελευταίες δεκαετίες.