Από την έντυπη έκδοση
Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Τι επιτόκιο ζητούν οι επενδυτές για να δανείσουν κάποιον που θα τους δώσει τα χρήματά τους ύστερα από έναν… αιώνα; Αν αυτός ο κάποιος είναι η Αυστρία ή άλλη ισχυρή οικονομία της Ευρωζώνης, τότε λίγο πάνω από 1%.
Το 2017 η Αυστρία έγινε η πρώτη χώρα του ευρώ που εξέδωσε ομόλογο διάρκειας 100 ετών. Τώρα ετοιμάζεται να επαναλάβει το εγχείρημα, αφού ο τίτλος αυτός, με λήξη το 2117, έχει δει το επιτόκιό του να μειώνεται κατά 100 μονάδες βάσης, στο 1,13%. Και γιατί όχι; Αφού για να δανείσουν τη συγκεκριμένη χώρα, όπως επίσης τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία για 10 έτη, οι επενδυτές… πληρώνουν αντί να απαιτούν τόκο.
Το Bloomberg σχολιάζει την εξέλιξη ως ένδειξη της απόγνωσης των επενδυτών, ενώ άλλοι αναλυτές χαρακτηρίζουν τη στάση τους «παράλογη». Η αλήθεια είναι πως σε έναν κόσμο στον οποίο η μόνη σταθερή είναι η αστάθεια και η νέα «κανονικότητα» θέλει κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες να φέρνουν συνεχώς τα πάνω κάτω, δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους επενδυτές, που ποτέ άλλωστε δεν ήταν ορθολογικά όντα, να ακολουθήσουν ξαφνικά κανόνες λογικής.
Οι αγορές κινούνταν και θα κινούνται με ένστικτα της στιγμής. Ο φόβος οδηγεί σήμερα πολλούς στα κρατικά ομόλογα των πιο πειθαρχημένων του ευρώ, όπως και στον χρυσό, που ξαναβρήκε τη λάμψη του και βλέπει την τιμή του σε υψηλά 6ετίας. Ταυτόχρονα η όρεξη για κέρδος σπρώχνει άλλους στο χρέος των «ατίθασων» παιδιών της νομισματικής ένωσης, στις μετοχές ή και στα κρυπτονομίσματα που μόλις το 2017 δημιούργησαν μία τεράστια φούσκα, η οποία έσπασε με έναν δυνατό κρότο πέρυσι. Μετά και την είσοδο του Facebook στην αγορά των ψηφιακών νομισμάτων, πολλοί αισθάνονται σίγουροι για το εργαλείο αυτό, που ανησυχεί όμως τις ρυθμιστικές αρχές, καθώς θα μπορούσε να γίνει και «όπλο» στα χέρια δικτύων ξεπλύματος χρήματος.
Ούτε η απληστία λείπει από την αγορά, ακόμη και στις πιο κρίσιμες στιγμές για την παγκόσμια οικονομία, όπως μαρτυρά η στροφή αξιοσημείωτης μερίδας στα τοξικά CDOs, που είχαν πυροδοτήσει την παγκόσμια κρίση του 2008. Αυτά σήμερα, γιατί έως την άλλη εβδομάδα, η εικόνα μπορεί να έχει αλλάξει και πάλι. Η «κανονικότητα» των επενδυτών δεν έχει σταθερούς κανόνες. Αλλάζει από στιγμή σε στιγμή.