Skip to main content

Το συνοικέσιο το πήρε το Ποτάμι

Από την έντυπη έκδοση 

Του Δημήτρη Η. Χατζηδημητρίου 
[email protected]

Τα εκβιασμένα συνοικέσια οδηγούν σε αποτυχημένους γάμους και καταλήγουν με βεβαιότητα σε λυτρωτικά διαζύγια. Είναι η περίπτωση του «γάμου» που επιχειρήθηκε μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, αυτή που ακολουθεί την πεπατημένη στην οδό της αποτυχίας ανάλογων εγχειρημάτων στο πρόσφατο και το απώτατο παρελθόν.

Στην ετεροβαρή αυτή σχέση, το ΠΑΣΟΚ πρόσφερε τους οπαδούς-ψηφοφόρους του, την πολιτική-κυβερνητική εμπειρία και επάρκεια των δοκιμασμένων στελεχών του, την ισχυρή-ακόμη και τώρα-παρουσία του σε πολιτικο-κοινωνικούς χώρους, όπως είναι αυτός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα συνδικάτα, και το Ποτάμι την εικαζόμενη φρεσκάδα των ιδεών του, η οποία τελικά δεν είναι παρά η μεταμφίεση ενός αγοραίου αντι-Πασοκισμού και μιας φλύαρης απολιτικής επαγγελίας, η οποία αν και εμφανίζεται ως ομιλούσα με το προσωπείο του «νέου», απλά φιλοδοξεί να μεταστοιχειωθεί στο πιο παλαιό από το παλαιό…

Ο μεταμοντέρνος μεσσιανισμός της ηγεσίας του Ποταμιού συμπλέοντας με μια αδικαιολόγητη οίηση, αποξήρανε τη ροή του, ενώ σε όλη αυτή τη διαδικασία δημιουργίας του Κινήματος Αλλαγής υιοθέτησε τις πιο παλαιές από τις αντιλήψεις του «παλαιού και φθαρμένου πολιτικού συστήματος» επιβάλλοντας τον διορισμό κι όχι την εκλογή των ενδιάμεσων πολιτικών οργάνων του, υπονομεύοντας την ίδια στιγμή την εκλεγμένη ηγεσία του νέου πολιτικού φορέα. Του μόνου θεσμικού οργάνου, άλλωστε, που διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση από ένα εκλεκτορικό σώμα 212.000 πολιτών.

Χθες, η Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων-όπως ονομάζεται-αυτοθαυμαστικά- η ούτως ειπείν εθνική συνέλευση του Ποταμιού-αποφάσισε την αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής, με τους πέντε βουλευτές του, μάλιστα, να πρωτοστατούν στη διαλυτική διαδικασία.

Ουδεμία έκπληξη, καθώς η πολιτική αγορά βοά για τις προσωπικές επιλογές τους, πριν και μετά τις επερχόμενες εκλογές…

Με καθυστέρηση ολίγων ετών δικαιώθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ιοβόλο εκτίμησή του, όταν ανακοινώθηκε η ίδρυση του Ποταμιού, ως «ένα τηλεοπτικό προϊόν που έγινε κόμμα»!

Κι όπως είναι γνωστό, ακόμη και τα πλέον επιτυχημένα τηλεοπτικά προϊόντα, κάποτε αποσύρονται…