Skip to main content

Μήνας με πολλές φουρτούνες

Από την έντυπη έκδοση

Της Νατάσας Στασινού
[email protected]

Μαύρα σύννεφα, βροχές και καταιγίδες, που αφήνουν πίσω μεγάλες καταστροφές. Το σκηνικό στις αγορές ακολουθεί εκείνο του καιρού, που δεν θυμίζει σε τίποτα καλοκαίρι. Ο Ιούνιος ήταν μήνας βαρυχειμωνιάς για την παγκόσμια οικονομία και τους επενδυτές, μήνας που έκρυβε πολλές φουρτούνες.

Φουρτούνα πρώτη: Ο εμπορικός πόλεμος. Μπορεί ο Τραμπ να απομάκρυνε το πυρηνικό κουμπί, αλλά πάτησε εκείνο των δασμών απέναντι σε όλους τους μεγάλους εταίρους. Κίνα, Ευρώπη, αλλά και οι ίδιες ΗΠΑ προβλέπεται να κατεβάσουν ταχύτητα, με ορισμένους κλάδους, όπως αυτοί του αυτοκινήτου και της τεχνολογίας, να βιώνουν ισχυρότερα τις αναταράξεις.

Φουρτούνα δεύτερη: Το ακριβό πετρέλαιο. Τι κι αν ο ΟΠΕΚ με τη Ρωσία συμφώνησαν να ρίξουν επιπλέον 1 εκατ. βαρέλια στην αγορά; Η νέα παρέμβαση δεν πείθει. Υπερισχύουν οι φόβοι για τα προβλήματα που θα πυροδοτήσουν οι κυρώσεις στο Ιράν, η κατάρρευση της Βενεζουέλας και η έκρυθμη κατάσταση στη Λιβύη.

Φουρτούνα τρίτη: Το ράλι του δολαρίου. Η ανατίμηση του αμερικανικού νομίσματος σημαίνει σφυροκόπημα των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών. Όσες δε από αυτές στηρίζονται στην εισαγωγή πετρελαίου για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους έχουν να σηκώσουν διπλό βάρος.

Φουρτούνα τέταρτη: Οι κεντρικές τράπεζες. Μπορεί η ΕΚΤ και άλλες νομισματικές αρχές να μην ακολουθούν τη FED, που «τρέχει» στις επιτοκιακές αυξήσεις, αλλά αναγκάζονται σε κάθε περίπτωση να περιορίσουν τις «ενέσεις» τους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία. Υπολογίζεται ότι φέτος FED, ΕΚΤ και Τράπεζα της Ιαπωνίας έχουν ρίξει στην αγορά μόλις 125 δισ. δολάρια. Πέρυσι στο ίδιο διάστημα είχαν τροφοδοτήσει το σύστημα με 1,5 τρισ. δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι «λείπει» ρευστότητα 1,4 δισ. δολαρίων, που εντείνει τις πιέσεις για ομόλογα και μετοχές.

Φουρτούνα πέμπτη: Το προσφυγικό. Ενδιαφέρονται οι αγορές για τις μεταναστευτικές ροές; Αν η αντιμετώπισή τους θα κρίνει το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προειδοποίησε η Άγκελα Μέρκελ, τότε αυτή είναι η πιο ισχυρή φουρτούνα. Το θέμα έχει ανοίξει βαθιές διαχωριστικές γραμμές στην Ένωση και η εξέλιξή του τρομάζει.

Υπό τις συνθήκες αυτές, έξι αγορές, με μετοχές αξίας 8 τρισ. δολαρίων, βρίσκονται ήδη σε bear market, απέχοντας περισσότερο από 20% από το φετινό ζενίθ τους. Σε αυτές δεν συγκαταλέγεται προς το παρόν η Ευρώπη. Αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αποτελεί τον πιο αδύναμο κρίκο.