Skip to main content

«Η τρόικα απέτυχε»

Από την έντυπη έκδοση

Την αποτυχία της τρόικας στην Ελλάδα επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit», στηλιτεύοντας το ότι δεν κατόρθωσε να πείσει ή να επιβάλει τις μεταρρυθμίσεις.

«Η μεταρρυθμιστική διαδικασία υπό την τρόικα απέτυχε. Στα πέντε χρόνια αυτό που κυρίως επετεύχθη ήταν η μείωση των μισθών και των κοινωνικών δαπανών, ενώ οι σημαντικές δομικές αλλαγές δεν προχώρησαν» γράφει η ξένη εφημερίδα. Με αυτά δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς στην Ελλάδα.

Για να μην τρέφουμε αυταπάτες, προσθέτει πως στην Ελλάδα η γραφειοκρατία βρίσκεται στο ίδιο σημείο όπως πριν από πέντε χρόνια, ενώ η χώρα δεν έγινε πιο ανταγωνιστική.

Στο πλαίσιο αυτό το δημοσίευμα καταλήγει ότι οι πιστωτές θα πρέπει και αυτοί να μάθουν από τα προηγούμενα πέντε χρόνια και πως ένα τυχόν κούρεμα θα πρέπει να συνοδεύεται από μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, ώστε να υπάρξει θετική επιρροή στην οικονομική ζωή της Ελλάδας.

Το αδιέξοδο και την αποτυχία του οικονομικού προγράμματος που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα από το 2010 τα έχουμε επισημάνει ουκ ολίγες φορές, αλλά έχει αξία να αναγνωρίζεται η πραγματικότητα και από ξένους, τρίτους παρατηρητές.

Το πρόγραμμα χαρακτηρίστηκε από μία δημοσιονομική μονομέρεια, με στόχο την ταχεία μείωση του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους, και στο πλαίσιο αυτό επιβλήθηκαν μέτρα ύψους περίπου 70 δισ. ευρώ.

Ομως από την αρχή ξεχάστηκε ο «πολλαπλασιαστής», η οικονομία βούλιαξε στην ύφεση για έξι χρόνια, ενώ η τρόικα εκτιμούσε πως από το 2012 η Ελλάδα θα είχε επιστρέψει στην ανάπτυξη!

Επειτα από πέντε χρόνια το μοναδικό επίτευγμα του προγράμματος είναι το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, το οποίο τείνει να μην είναι βιώσιμο, επειδή στηρίζεται στην υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Κατά τα άλλα, ούτε οι δομές στο ελληνικό Δημόσιο άλλαξαν, με ευθύνη της κυβέρνησης που κωλυσιεργούσε στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων με πολιτικό κόστος, αλλά και με ευθύνη της τρόικας, που δεν επέμεινε όσο θα έπρεπε.

Αναφορικά με τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις, εντός ή εκτός εισαγωγικών, εάν είχαν αποδώσει, θα υπήρχε έστω ένα υποτυπώδες επενδυτικό ενδιαφέρον. Προφανώς δεν απέδωσαν, γιατί απουσίαζε κεντρική στρατηγική και στόχευση.

Οι εταίροι της Ευρωζώνης πιέζουν και τονίζουν με δηλώσεις τους πως οι μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία θα πρέπει να συνεχιστούν και έχουν μοχλούς πίεσης να τις επιβάλουν: τόσο τις δόσεις που εκκρεμούν από τον μηχανισμό στήριξης, όσο και νέα δάνεια, αλλά και τη «διευθέτηση» του χρέους.

Στο πλαίσιο αυτό, η νέα κυβέρνηση από τη Δευτέρα θα βρεθεί σχεδόν προ τετελεσμένων για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Μια τακτική θα ήταν η συμφωνία με τους εταίρους για τις διαρθρωτικές αλλαγές, με αντάλλαγμα «εκπτώσεις» στη δημοσιονομική λιτότητα, την οποία και οι ίδιοι θεωρούν ατελέσφορη. 

ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ [email protected]